Ostatnio eksperymentowałam z nowymi przepisami na ciasto - skutki pamiętacie zapewne ;) Postanowiłam zapytać na fb o sprawdzony przepis na szybkie ciasto, które będzie idealne do kawy. Takie proste, szybkie, bez jakichkolwiek mas czy kremów. Małgorzata podesłała mi przepis na szybkie ciasto z dowolnymi owocami. Rzeczywiście jest banalne w przygotowaniu, a smakuje świetnie! Upiekłam rano, a w okolicach południa nie został ani kawałek - pomogli rodzice, którzy nas odwiedzili, ale i bez nich ciasto szybko by zniknęło. Jest lekkie jak puszek i, niestety, samo się je :D
No i wiadomo - musiałam coś pozmieniać w przepisie i to wcale nie dzięki mej wenie twórczej, a braku składników :D Małgosia pisała o dwóch szklankach mąki pszennej, a mi jej zabrakło, i ok. 3/4 szklanki z tych 2 to mąka żytnia!
Składniki:
- 2 szkl. mąki(u mnie 1 1/4 pszennej, 3/4 żytniej)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietany 18%
- 3/4 szkl. oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem.
2. Dodajemy śmietanę.
3. Mąkę przesiewamy i mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.
4. Dodajemy mąkę do masy i ciągle miksujemy.
5. Na końcu dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
6. Owoce układamy na cieście. U mnie były brzoskwinie z puszki, więc pokroiłam je na mniejsze kawałki.
7. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut(do suchego patyczka).
Moje oczywiście zbytnio się przypiekło, bo w ferworze sprzątania zapomniałam pilnować dokładnego czasu :D
Smacznego!
I takie ciasto właśnie najbardziej lubię. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo lubię takie proste i pyszne ciasta:-)
OdpowiedzUsuńJaki zgrabny, pyszny kawałek!
OdpowiedzUsuńjaka to blacha?
OdpowiedzUsuń32 x 23 cm :)
Usuńdzięki!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa nie mam mąki żytniej
OdpowiedzUsuńczy mogę bez niej?
Oczywiście! Może być sama pszenna.
Usuń