Porzeczkowiec to ulubione ciasto wszystkich. Możecie na słowo mi nie uwierzyć, więc zostawiam przepis! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy rekompensuje czas spędzony w kuchni i stos naczyń w zlewie ;)
Krok 1 „masa kakaowa”
¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
--> wszystko to zagotować razem i ostudzić całą masę.
Krok 2 „ciasto”
1 ½ szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru
--> białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 „masa serowa”
1 kostka masła
6 łyżek cukru
½ kg sera twarogowego(u nas ser z wiaderka)
--> ucierać masło z cukrem i dodać ser.
Krok 4 „bita śmietana”
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do smietany
Krok 5 „dżem”
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki - żaden sklepowy nie zastąpi domowego :D
Krok 6 SKŁADANIE CIASTA
Ciasto przekroić na 2 części i układać po kolei:
1. ciasto
2. dżem
3. masa serowa
4. ciasto
5. dżem
6. bita śmietana
7. posypka czekoladowa - gotowa, albo starkowana gorzka czekolada :)
Smacznego :)
O.
Zapraszam!