To kolejny klasyk! Najlepsza cytrynówka na świecie! Robimy ją na każde urodziny i imprezy. Szybka w wykonaniu, gotowa do spożycia po dwóch dniach. Smak prawdziwie cytrusowy. Kolor żółciutki jak słoneczko.
Składniki:
- 0,5 l spirytusu
- 5 cytryn
- 0,5 szkl. miodu(najlepiej lipowy lub akacjowy!)
- 0,5 szkl. cukru
- 0,75 l wody mineralnej niegazowanej
Wykonanie:
1. Cytryny zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
2. Obieramy cytryny ze skórki. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.
3. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.
4. Cytryny chowamy do lodówki.
5. Po upływie ok. 23 godzin(po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki.
6. W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej, cukru i miodu.
7. Z cytryn wyciskamy sok(bez pestek!). Jeśli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelejmy sok przez drobne sitko lub gazę(albo tetrową pieluchę!).
8. Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem.
Cytrynówka jest już gotowa następnego dnia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona!
Dobrego dnia!
O.
Zapraszam!
O Pani Kochana teraz to i mi się taka cytrynówka zamarzyła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką cytrynóweczkę :)
OdpowiedzUsuńCzy ta cytrynówka może stać długo ? czy jest jakiś termin do spożycia?
UsuńIm dłużej tym lepiej:)
UsuńA bo postoi...
Usuńsamo zdrowie i dobry smaczek
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna wyszła z miodem polecam ja robiłem z 1 l spirytusu i 1 l wody
OdpowiedzUsuńDorobiłem jeszcze 10 litrów jak by ktoś się trafił super jest teraz czysta wóda będzie koliła w ząbki bo ta na miodzie jak i zwykła cytrynówka bardzo wszystkim posmakowały .
UsuńDzięki i pozdrawiam.
No to niezła produkcja :D Też muszę się zastanowić nad "masową produkcją" bo cytrynówki ciągle wszystkim mało :D
UsuńJa robiłem według przepisu tylko wody dałem 0,5l na pół litra spirytusu. Nalewka smakowała wszystkim, także przepis uważam za bardzo pomocny i wartościowy. Nalewka bardzo szybka w przygotowaniu, oczywiście bez porównania z płynami dostępnymi w sklepach.
OdpowiedzUsuńWlasnie mocza mi sie skorki z cytryn dzis wieczorem roztwor i przelewanie do butelek. Dam znac jak wyszlo. Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię :)
Usuńprzelana w butelki! wygląda pięknie! kolor rewelacja! oby i smak był równie wyśmienity:) jutro będziemy próbować;) szczęśliwego Nowego Roku!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna!!! Robimy kolejna porcje :)
OdpowiedzUsuńlecę po cytryny... :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie takiego przepisu: szklana soku z cytryny, szklanka miodu i szklanka spirytusu. Wszystko dobrze wymiwszać bez podrzewania rozlać w butelki i gotowe :). Szbyciej i bez zbędnych procedur.
OdpowiedzUsuńPrzy kolejnej dostawie spirytusu na pewno wypróbujemy. Cytrynówkę lubimy, więc każdy nowy przepis się przyda!! Dzięki!
Usuńrobiłem ten przepis
OdpowiedzUsuńszklana soku z cytryny, szklanka miodu i szklanka spirytusu za mocne takie wyszło
miodówka jest najlepsza a drugie co robię to cytrynówka z pomarańczą tez super
3 dużych ładnych cytryn
1 duża soczysta pomarańcza
0,5 litr spirytusu
0,5 litr wody
3/4 szkl. cukru
podobny przepis
obrać bardzo cieniutko ze skórki (bez tego białego pod skórą) i wycisnąć sok z owoców. Wrzucić skórki do małego balona lub słoja i zalać spirytusem, dodać sok. Odstawić na co najmniej 3 dni. Po tym czasie dodać przegotowaną letnią wodę z cukrem (cukier rozpuścić wcześniej w wodzie). Odstawić znów na parę dni, a następnie przecedzić przez gęste sitko i zlać do butelek.
bambo225
skórkę z pomarańczy też? czy sam sok z niej?
UsuńJa też dodaję skórkę z pomarańczy nie przeszkadza to w niczym może odrobinę inny kolor się zrobi.
Usuńbambo225
czy słój ze skórkami cytryn i spirytusem zostawiam otwarty?
OdpowiedzUsuńSłoik zakręcamy.
UsuńJaki piękny kolorek :) ! Ależ mnie ona kusi :)
OdpowiedzUsuńA jaki ma smak! Musisz wypróbować :)
Usuńgotujesz miód? ja rozpuszczę w ciepłej wodzie a nie we wrzątku. Czy ta cytrynówka nie wychodzi za słodka?
OdpowiedzUsuńile to mniej więcej % ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
no to sie robi.thankss
OdpowiedzUsuńMiód wielokwiatowy będzie ok?
OdpowiedzUsuńNie dodawajcie skórek! Cytrynówka bez skórek, tylko sam sok, taka jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńZalewam całe cytryny na 1 dobę spirytusem 65 procent, nie ma goryczki a skórki dodają aromat
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńMam dwa pytania:
1) Gdy próbowałem zrobić cytrynówkę po raz pierwszy po przelaniu do butelek i odstaniu jakiegoś czasu cytrynówka przestała być klarowna, a na powierzchni wytrącił się jakby osad - piana. Z czego to wynika?
2) czy taka cytrynówka może długo stać - kilka miesięcy? Czy może się popsuje?
Zrobilam, w smaku pyszna ale na wierzchu tworzy się metny osad, coś musiałam skopać ?
OdpowiedzUsuń