Składniki do tej zupy mam zawsze w szafce. Idealnie sprawdza się na niespodziewanych gości lub głód na "coś, ale nie wiadomo co". Przyrządza się ją szybko, smakowicie wygląda i jest pyszna! I, co najważniejsze, będzie gotowa po ok. 25 minutach. Jeśli waszą dietę przeraża śmietanka 30%, to możecie podać zupę bez niej - wtedy będzie mniej kremowa, a bardziej pomidorowa :D
poniedziałek, 13 października 2014
piątek, 10 października 2014
Naleśniki biszkoptowe.
Nie jestem fanką słodkich śniadań, ale czasami w pochmurne dni trzeba sobie poprawić humor. Czekolady pod bokiem nie było, więc na śniadaniowym talerzu pojawiły się naleśniki. Dostałam od mamy książkę o naleśnikach i musiałam wypróbować nowy przepis.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szkl zimnej przegotowanej wody
- 3/4 szkl mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy je z cukrem i mlekiem.
2. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i mieszamy.
3. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy wodę.
4. Odstawiamy ciasto na pół godziny.
5. Po upływie 30 minut dolewamy roztopione i ostudzone masło.
6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
7. Ciasto łączymy z pianą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Naleśniki zajadamy z ulubionymi dodatkami. Najzdrowiej będzie dodać owoce, ale... :D Mnie dziś wystarczyły pestki dyni (ostatnio mam na nie mega smak!) i syrop klonowy! Myślałam, że biszkoptowe będą nieco pulchniejsze, ale były typowo naleśnikowate :D Nieco inne w smaku niż typowe, bez dodatku piany. Delikatne i puszyste w smaku - wiecie, co to znaczy, prawda? ;)
Przede mną wspaniały weekend - spotkanie z przyjaciółmi, z którymi widuję się za rzadko. Uwielbiam takie spotkania!!!
Trzymajcie się,
O.
piątek, 3 października 2014
Figi + gorgonzola + czarny pieprz + rozmaryn
Figi zazwyczaj zajadałam deserowo, na słodko. Ostatnio jednak wpadały mi w oko (w książkach i na blogach) figi w wersji wytrawnej. Jako że owoce te możemy dziś dostać niemal w każdym markecie i to w przystępnej cenie (u nas od 60 gr za sztukę), postanowiłam wypróbować. W domu akurat była gorgonzola, więc pomyślałam, że taki wyrazisty ser będzie pasował. I wyszło cudnie! wiem też, że wypróbuję figi z innymi serami, np. kozim, bo ciekawa jestem innych połączeń. No i chcę poeksperymentować z dodatkami: solą morską, miodem, orzechami itd.
Zdecydowanie polecam każdemu wypróbowanie fig w wersji wytrawnej! Niewielki koszt, krotki czas przygotowania, a smaki niezapomniane! Trudno tu o konkretny przepis, więc podam tylko składniki :P
Subskrybuj:
Posty (Atom)