Dziś rolujemy! Ta przystawka robi ostatnio furorę na rodzinnych imprezach i każdy, kto nas zaprasza sugeruje, że "zjedlibyśmy olgowe zawijaski". No więc robię je niezwykle często w różnych kombinacjach smakowych. Najpopularniejsze na naszym stole są aktualnie dwie wersje roladek:
1) Roladki z tortilli z szynką i żółtym serem
Składniki:
- 4 tortille
- 4 plasterki ostrego żółtego sera
- 4 plasterki wędliny
- kilka listków salaty
- majonez
- czerwona papryka
Czerwony sos:
- majonez
- keczup
(w takich samych proporcjach oba składniki)
Wykonanie:
Tortille smarujemy majonezem. Kładziemy na to sałatę, po plasterku szynki i sera oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Tortiille zawijamy w ciasny rulon i kroimy na kawałki ok 1,5 - 2 cm grubości.
Składniki sosu mieszamy, aż do połączenia kolorów :D
2) Roladki z trotilli z łososiem i serkiem śmietankowym
Składniki:
- 4 tortille pomidorowe
- kilka plasterków wędzonego łososia
- serek kanapkowy śmietankowy(w stylu Almette)
- rukola/pietruszka
Biały sos:
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- majonez - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- bazylia - kilka świeżych posiekanych listków lub 0,5 łyżeczki suszonej
Wykonanie:
Tortille smarujemy serkiem, na który kładziemy kawałki łososia i rukolę/pietruszkę. Zawijamy i kroimy.
Składniki sosu mieszamy - czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę :)
Tu na zdjęciu akurat są roladki z pietruszką, ale odkąd obrodziła rukola, używam tylko jej - doskonale zaostrza smak! Polecam gorąco zasadzić sobie w doniczce, bo rośnie jak opętana :P A nie ma lepszego dodatku do omleta niż właśnie rukola.
Genialne i z pewnością przepyszne! ;) Przepięknie się prezentują. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!
OdpowiedzUsuńapetyczne kolorowe i pomysłowe danie.
OdpowiedzUsuńsuper wygladaja :)
OdpowiedzUsuńtroche jak sushi:)
smakowite
pozdrawiam
Uwielbiam tortille :) na pewno smakuja rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Wspaniale sie prezentują na pewno kosztowały wiele pracy, ale efekt zachwycający! ;)
OdpowiedzUsuńMi też skojarzyły się z sushi :) Świetny pomysł na przekąskę podaną na "ogródkowym" (i nie tylko) przyjęciu. Porcja na jeden kęs. Bardzo lubię takie propozycje :)
OdpowiedzUsuńPiękne! :) Wyglądają jak specyficzne sushi ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńPomysł genialny, ile można jeść chipsy, kanapki, koreczki i parę innych klasyków? ;)
OdpowiedzUsuńA ten placek tortilli gdzie kupujecie ? a trzeba go podgrzać czy taki surowy?
OdpowiedzUsuńJa używam surowy. Kupuję w hipermarkecie, albo smażę sama :)
UsuńMam ślinotok <3
OdpowiedzUsuńjutro bede probowac :)
OdpowiedzUsuńRozumiem że to jest przekąska na zimno?
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przekąskę . Jadłam w trochę innej wersji . Ale w jakiej by nie było to i tak
OdpowiedzUsuńrewelacja