Za przepis dziękuję Tasty Blog [klik!]!
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- olej
Wykonanie:
1. Soczewicę wrzucamy do gotującej się, osolonej wody(ok. 2 szklanek wody).
2. Gotujemy soczewicę ok. 30 minut - aby nam się ładnie rozgotowała :) pilnujemy, by się nie przypaliła, bo lubi :D
3. Po ugotowaniu soczewicę odsączamy i studzimy.
4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
5. Cebulę drobno siekamy.
6. Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy marchewkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10-15 minut. Studzimy.
7. Soczewicę łączymy z warzywami z patelni, dodajemy jajka i przyprawiamy - dokładnie mieszamy.
8. Pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 minut.
Jest to porcja na małą keksówkę. Polecam użycie aluminiowych foremek, które można zakupić w niemal każdym sklepie - wygodne to i idealne wymiarem na pasztet :)
Smacznego,
O.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie. Dawno nie jadłam wegetariańskiego pasztetu, więc chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuń