wtorek, 28 maja 2013

Kurczak pieczony z tymiankiem i warzywami.

Dobry obiad nie jest zły! Wiadomo :) A jak jest mięsko, to już w ogóle! Ostatnio jadamy go niewiele, ale jak już, to w pysznej wersji! Nie byle jak, ale elegancko :P Wiejski kurczak to pyszności nad pysznościami! Pomysł na pieczonego kurczaka z tymiankiem zaczerpnęłam od mej niezawodnej i najzdolniejszej na świecie mamusi!! Polecam nie tylko na weekendowy obiad z rodziną...


Składniki:
  • 1 cały kurczak bez wnętrzności :) - ok 1,5 kg
  • cytryna
  • główka czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • warzywa - co kto lubi!


Wykonanie:

1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy całego kurczaka solą - na zewnątrz i w środku. Wnętrze kurczaka obficie pieprzymy.
2. Cytrynę kroimy w ćwiartki i wkładamy do kurczaka. Dokładamy główkę czosnku(WAŻNE! Obcinamy końcówkę główki, tam gdzie ząbki się ze sobą stykają - wydzieli wtedy więcej aromatu!) i gałązki tymianku.
3. Masło roztapiamy i polewamy nim kurczaka, którego uprzednio włożyliśmy do naczynia żaroodporego. Kurczaka związujemy, by się nie wyrywał :D
4. Pieczemy kurczaka ok. 1,5 godziny(nawet do 2h - w zależności od wielkości zwierzaka).
5. Po 1 godzince dorzucamy na boki warzywa, bo się upiekły razem z kurczakiem.
6. Gdy całość się upiecze, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 20-30 minut, by całość przesiąknęła się swoimi aromatami.



Za oknem burza, a u Was?
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...