poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem, brokułami i żółtym serem.

Zadajecie sobie czasem następujące pytania:

- co przygotować na niespodziewanych gości?
- jak wykorzystać ciasto francuskie?
- co zrobić na szybką kolację?
- jakie danie będzie ładne i smaczne?
- jak urozmaicić codzienny obiad/kolację?

Jeśli przynajmniej raz odpowiedziałeś "tak", to znaczy, że ten przepis jest właśnie dla Ciebie!



Często wykorzystuje w kuchni ciasto francuskie. Najczęściej "na szybko" powstaje pizza [klik!]. Ale ostatnio tyle się naoglądałam francuskich zawijasków, że i u mnie powstała piękna plecionka! Czym nadziana? Tym, co było aktualnie pod ręką, czyli...

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • ok. 100 g żółtego sera
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy
  • pikantny keczup(opcjonalnie) ok 1 łyżki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia



Wykonanie:

1. Ciasto rozkładamy na blachę(na papierze do pieczenia lub papierze, w które było zawinięte - choć to lubi się nieco przypalić!).
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i lekko osolonej wodzie gotujemy ok. 5 minut.
3. Kurczaka kroimy w kostkę(lub paski - wedle uznania) i smażymy na oleju. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Środek ciasta(pasek szerokości 1/3 ciasta) smarujemy keczupem(no bo my tak lubimy!). Wykładamy na ten pasek brokułu, kurczaka i osypujemy to lekko pieprzem ziołowym.
5. Na wierzch kładziemy starkowany żółty ser - w ilości jakiej kto lubi :D Na to sypiemy natkę pietruszki.
6. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka :)
7. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-17 minut.

Smacznego!
O.

p.s. następnym razem zrobię foty krok po kroku - jak ładnie zawinąć plecionkę, bo nie wiem, czy dobrze objaśniłam słowami! :)




Zapraszam!

6 komentarzy:

  1. super!
    robiłam coś podobnego tylko z całymi piersiami :
    http://kluskowopl.blogspot.com/2013/02/piers-z-kurczaka-z-dodatkami-greckimi-w.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne Ci wyszło to apetyczne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa bloga nie pasuje do tak wykwintnej propozycji haha - początkująca Pani domu ma ogromny talent!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś coś całkiem podobnego. Bardzo smaczne - zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...