środa, 2 kwietnia 2014

Diabelskie jajka marynowane w białym winie.

W zeszłym roku również marynowałam jajka, ale przepiórcze. Pamiętacie? Jeśli nie, to dla przypomnienia zajrzyjcie tu [klik!]. W tym roku powstała ulepszona wersja świątecznych jaj. Tym razem do słoika trafiły tradycyjne kurze jajka i pojawiły się papryczki chilli. Zeszłoroczne marynowane jajka zrobiły furorę - każdy próbował, choćby z ciekawości. Nam bardzo smakowały, dlatego w tym roku bez wahania postanowiłam, że muszą pojawić się na wielkanocnym stole!


Składniki:
  • 10 jaj Farmio M
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta soli


Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy za skorupek.
2. Z wina, octu, gorczycy, jałowca, soli i pieprzu zagotowujemy zalewę.
3. Cebulę kroimy w krążki.
4. Do słoika wkładamy przemiennie cebulę, jajka i czosnek. Dodajemy również papryczki chilli.
5. Całość zalewamy marynatą, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni!



Jajka doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale sprawdzą się również jako dodatek do sałatek. Jaki mają smak? Sami musicie spróbować :)

Smacznego,
O.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...