wtorek, 3 września 2013

Cytrynówka na miodzie.

To kolejny klasyk! Najlepsza cytrynówka na świecie! Robimy ją na każde urodziny i imprezy. Szybka w wykonaniu, gotowa do spożycia po dwóch dniach. Smak prawdziwie cytrusowy. Kolor żółciutki jak słoneczko.



Składniki:
  • 0,5 l spirytusu
  • 5 cytryn
  • 0,5 szkl. miodu(najlepiej lipowy lub akacjowy!)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,75 l wody mineralnej niegazowanej


Wykonanie:

1. Cytryny zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
2. Obieramy cytryny ze skórki. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.
3. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.
4. Cytryny chowamy do lodówki.
5. Po upływie ok. 23 godzin(po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki.
6. W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej, cukru i miodu.
7. Z cytryn wyciskamy sok(bez pestek!). Jeśli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelejmy sok przez drobne sitko lub gazę(albo tetrową pieluchę!).
8. Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem.

Cytrynówka jest już gotowa następnego dnia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona!


Dobrego dnia!
O.



Zapraszam!

p.s.
Miodowy miesiąc

33 komentarze:

  1. O Pani Kochana teraz to i mi się taka cytrynówka zamarzyła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taką cytrynóweczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczna wyszła z miodem polecam ja robiłem z 1 l spirytusu i 1 l wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorobiłem jeszcze 10 litrów jak by ktoś się trafił super jest teraz czysta wóda będzie koliła w ząbki bo ta na miodzie jak i zwykła cytrynówka bardzo wszystkim posmakowały .
      Dzięki i pozdrawiam.

      Usuń
    2. No to niezła produkcja :D Też muszę się zastanowić nad "masową produkcją" bo cytrynówki ciągle wszystkim mało :D

      Usuń
  5. Ja robiłem według przepisu tylko wody dałem 0,5l na pół litra spirytusu. Nalewka smakowała wszystkim, także przepis uważam za bardzo pomocny i wartościowy. Nalewka bardzo szybka w przygotowaniu, oczywiście bez porównania z płynami dostępnymi w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie mocza mi sie skorki z cytryn dzis wieczorem roztwor i przelewanie do butelek. Dam znac jak wyszlo. Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. przelana w butelki! wygląda pięknie! kolor rewelacja! oby i smak był równie wyśmienity:) jutro będziemy próbować;) szczęśliwego Nowego Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna!!! Robimy kolejna porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbujcie takiego przepisu: szklana soku z cytryny, szklanka miodu i szklanka spirytusu. Wszystko dobrze wymiwszać bez podrzewania rozlać w butelki i gotowe :). Szbyciej i bez zbędnych procedur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy kolejnej dostawie spirytusu na pewno wypróbujemy. Cytrynówkę lubimy, więc każdy nowy przepis się przyda!! Dzięki!

      Usuń
  10. robiłem ten przepis
    szklana soku z cytryny, szklanka miodu i szklanka spirytusu za mocne takie wyszło

    miodówka jest najlepsza a drugie co robię to cytrynówka z pomarańczą tez super
    3 dużych ładnych cytryn
    1 duża soczysta pomarańcza
    0,5 litr spirytusu
    0,5 litr wody
    3/4 szkl. cukru
    podobny przepis
    obrać bardzo cieniutko ze skórki (bez tego białego pod skórą) i wycisnąć sok z owoców. Wrzucić skórki do małego balona lub słoja i zalać spirytusem, dodać sok. Odstawić na co najmniej 3 dni. Po tym czasie dodać przegotowaną letnią wodę z cukrem (cukier rozpuścić wcześniej w wodzie). Odstawić znów na parę dni, a następnie przecedzić przez gęste sitko i zlać do butelek.

    bambo225

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skórkę z pomarańczy też? czy sam sok z niej?

      Usuń
    2. Ja też dodaję skórkę z pomarańczy nie przeszkadza to w niczym może odrobinę inny kolor się zrobi.
      bambo225

      Usuń
  11. czy słój ze skórkami cytryn i spirytusem zostawiam otwarty?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki piękny kolorek :) ! Ależ mnie ona kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. gotujesz miód? ja rozpuszczę w ciepłej wodzie a nie we wrzątku. Czy ta cytrynówka nie wychodzi za słodka?

    OdpowiedzUsuń
  14. ile to mniej więcej % ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Miód wielokwiatowy będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dodawajcie skórek! Cytrynówka bez skórek, tylko sam sok, taka jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zalewam całe cytryny na 1 dobę spirytusem 65 procent, nie ma goryczki a skórki dodają aromat

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzień dobry,
    Mam dwa pytania:
    1) Gdy próbowałem zrobić cytrynówkę po raz pierwszy po przelaniu do butelek i odstaniu jakiegoś czasu cytrynówka przestała być klarowna, a na powierzchni wytrącił się jakby osad - piana. Z czego to wynika?

    2) czy taka cytrynówka może długo stać - kilka miesięcy? Czy może się popsuje?

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobilam, w smaku pyszna ale na wierzchu tworzy się metny osad, coś musiałam skopać ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...