środa, 23 stycznia 2013

Iceówka, znana również jako smerfna wódka :)

znana także jako ajsówka, ice'ówka itp. :P Powiew studenckich czasów... Kiedy przygotowuję ice'ówkę czuję się jak za studentka, bo właśnie wtedy to cudo po raz pierwszy miałam okazję smakować[za co dziękuje koledze Jarkowi!].

Trunek nie dość, że wygląda intrygująco, to zaskakuje również smakiem. Wydawało mi się, że taka słodycz to tylko babski smakołyk, ale okazuje się, że ice'ówkę uwielbiają wszyscy. No chyba, że znajdzie się ktoś, kto nie lubi cukierków lodowych, które są - oprócz spirytusu ;) - bazą napoju.

Do rzeczy...

Składniki:

Wersja 1. (u nas najczęściej przyrządzana)
  • 2-3 opakowania cukierków lodowych(około 300 gramów powinno ich być) - muszą być OBOWIĄZKOWO niebieskie, inaczej napój nie będzie wyglądał uroczo ;) Osobiście polecam Goplanę - dobry smak, kolor długo się utrzymuje, no i cena jest niewygórowana.
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 - 0,7 l wody mineralnej niegazowanej

Wersja 2. (wersja mojej mamusi)
  • 2-3 opakowania cukierków lodowych
  • 0,5 l wódki
  • szklanka wody


Wykonanie:




1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej cukierki. Gotujemy na małym ogniu(bez zagotowywania), dopóki cukierki się nie rozpuszczą i powstanie syrop. To najtrudniejsza część wykonania ice'ówki. Cukierki przywierają do dna i mogą się łatwo przypalić, więc musimy ciągle mieszać łyżką. Cukierasy się kleją do łyżki, co również sprawia problem, ale bądźmy cierpliwi...
2. Powstały syrop studzimy. 
3. Do zimnego syropu wlewamy spirytus/wódkę. 
4. Przelewamy do butelek, chłodzimy i cieszymy się smakiem niecodziennie wyglądającego trunku :) 

Pozdrawiam ciepło w pięknie mroźny dzień :*
O.





Zapraszam!


p.s. to mój 100 wpis :) Małe urodziny!

p.s.2

35 komentarzy:

  1. mój ulubiony kolorek :))))
    pewnie drink pyszny!
    Olgo pozdrawiam Cię i życzę kolejnych pięknych pomysłów nie tylko in blue :))))
    Olinka- Smakowyraj

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smerfnie ;D Nie lubię alkoholu, ale ten kusi kolorem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. daj proszę znać, jak stworzysz swoją wersję - jestem ciekawa wrażeń :)

      Usuń
  4. Rewelacyjny! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł jest zachwycający. Zdążyłam już zapisać i na pewno wykonam. Przyznam, że przyciągnął mnie kolorek wódeczki. Zaraz, zaraz w podobny sposób można przygotować wódkę z miętusów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a też pomyślałam o innych cukierkach - landrynki np. :P takie wspomnienie z dzieciństwa w wersji dorosłej :)

      a kolor rzeczywiście zadziwia. smak również - zwłaszcza jak ktoś nie ma pojęcia z czego jest zrobiona. taka smakowa niespodzianka!

      Usuń
  6. Miałam robić na dniach porterówkę i chyba zdanie zmienię, tym bardziej, że w domu mam niebieskie landrynki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uuu! to ja poproszę przepis na porterówkę - kilka znalazłam, ale chcę jakiś sprawdzony :D

      Usuń
  7. jutro będę robić :) Oby wyszło smerfnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. szkoda tylko że kolorek nie wychodzi taki jaki jest pokazany na zdjęciu tylko ledwo co się zabarwia ;] ale poza tym pychotka

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam to w sobote w niedziele bylo ok a dzisiaj jest wtorek a wodka z niebieskiej znowu jest brzezrczysta z taka zawiesina? nadaje sie do wylania? czemu tak sie stalo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiana koloru nie powoduje zmiany smaku(przy większości rodzajów cukierków), więc można ją nadal pić. Kolor to kwestia cukierków - jakiej firmy wybrałaś? Większość po prostu odbarwia się po kilku dniach, dlatego najlepiej trunek ten przygotowywać na bieżąco - na dzień/dwa przed planowanym spożywaniem :)

      Usuń
    2. Ta zawiesina to nic zlego ja za swoich czasow jak robilem to po zrobieniu na 3 dni do bardzo zimnego miejsca dawalem jak się wlasnie zrobila ta zawiesina to się przez gazę przecedzało i dopiero piło :)

      Usuń
  10. w wersji pierwszej to nie może być wódka?
    a co do wersji drugiej to tak samo jak w pierwszej tylko rozpuszczamy w miejszej ilości wody tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w wersji pierwsze damy wódkę, przy tej ilości wody uzyskamy dość słaby napój :) Odnośnie drugiej wersji - tak, rozpuszczamy cukierki w tej mniejszej ilości wody.

      Usuń
  11. orientujecie sie moze ile ta wodeczka trzyma kolor ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj ok. 3 dni - zależy od jakości cukierków!

      Usuń
    2. dziękuję :) robiłem na 60% naleweczce (soplica spirytus nalewkowy) i właśnie się delektujemy :)

      Usuń
  12. Znajoma miała tak na weselu pół na pół czyli dla gości lubiących mocne wrażenia wódka Weselna, a dla bardziej delikatnych z wódki Weselnej zrobiona smerfna :) Teraz wiem jak to się robi. Dzięki za przepis teraz sama będę mogła sobie zrobić. Pozdrawiam smerfnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale extra!!! Nasze wesele już w tym roku, może zrobię kilka butelek chociażby na panieński. Wódki Weselnej szkoda chyba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na taką imprezę iceówka sprawdzi się doskonale :)

      Usuń
  14. Super przepis!!! Potwierdzam zalecenie co do firmy cukierków, początkowo chcieliśmy zrobić z cukierków zwykłych lodowych z biedronki, ale po pozostawieniu wywaru na następny dzień, stał się on przezroczysty, więc ponowiliśmy próbę z cukierkami Goplany i trzyma się kolor już 2 tydzień i smakuje PYCHA!:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, że utrzymują kolor tak długi czas. U nas nigdy nie dostała, więc nie mogłam sprawdzić :D

      Usuń
  15. Kolor wyszedł piękny, ale smak mocno spirytusowy, aż wykręca ... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakich cukierków użyłaś?

      Usuń
    2. Goplany. Jak mogę teraz zabić ten mocny posmak, szkoda mi wszystko wylewać...

      Usuń
    3. Rozpuść jeszcze trochę cukierków w wodzie (ok. 200 ml) i dodaj do trunku. A kiedy robiłaś? Zdążyło postać w lodówce i dobrze się schłodzić? Bo na świeżo posmak spirytusu na pewno jest wyczuwalny. Po nocy powinien minąć :)

      Usuń
    4. Oj stoi chyba z tydzień już. zrobię jak Pani mi tu poleca. Lecę po cukierki :)

      Usuń
  16. Zrobiłem wersje Pro !! Cukierki loodowe 150g i 100g cukierkow halls. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna pieprzówka, do tego truskawki, mięta - wszystko łatwo dostępne, a jednak efekt smakowy jest zdecydowanie wybitny ;-)

    40 ml Pepper Gutt Vodka

    120 ml zmiksowanych truskawek lub arbuza

    rozgniecione listki mięty

    wymieszać w shakerze i nalać

    na kruszony lód

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...