sobota, 14 lipca 2012

Roladki z tortilli w dwóch smakach.

Dziś rolujemy! Ta przystawka robi ostatnio furorę na rodzinnych imprezach i każdy, kto nas zaprasza sugeruje, że "zjedlibyśmy olgowe zawijaski". No więc robię je niezwykle często w różnych kombinacjach smakowych. Najpopularniejsze na naszym stole są aktualnie dwie wersje roladek:




1) Roladki z tortilli z szynką i żółtym serem

Składniki:

  • 4 tortille 
  • 4 plasterki ostrego żółtego sera
  • 4 plasterki wędliny
  • kilka listków salaty
  • majonez
  • czerwona papryka


Czerwony sos:

  • majonez
  • keczup 

(w takich samych proporcjach oba składniki)


Wykonanie:
Tortille smarujemy majonezem. Kładziemy na to sałatę, po plasterku szynki i sera oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Tortiille zawijamy w ciasny rulon i kroimy na kawałki ok 1,5 - 2 cm grubości.

Składniki sosu mieszamy, aż do połączenia kolorów :D








2) Roladki z trotilli z łososiem i serkiem śmietankowym

Składniki:

  • 4 tortille pomidorowe
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • serek kanapkowy śmietankowy(w stylu Almette)
  • rukola/pietruszka


Biały sos:

  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • bazylia - kilka świeżych posiekanych listków lub 0,5 łyżeczki suszonej



Wykonanie:
Tortille smarujemy serkiem, na który kładziemy kawałki łososia i rukolę/pietruszkę. Zawijamy i kroimy.

Składniki sosu mieszamy - czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę :)



Tu na zdjęciu akurat są roladki z pietruszką, ale odkąd obrodziła rukola, używam tylko jej - doskonale zaostrza smak! Polecam gorąco zasadzić sobie w doniczce, bo rośnie jak opętana :P A nie ma lepszego dodatku do omleta niż właśnie rukola.





Smacznego! :)
O.



Zapraszam!


p.s. u Was też pogoda wariuje? Jak nie ulewa z gradem to piękne słonko...

p.s.2.



16 komentarzy:

  1. Genialne i z pewnością przepyszne! ;) Przepięknie się prezentują. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne kolorowe i pomysłowe danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygladaja :)
    troche jak sushi:)
    smakowite
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tortille :) na pewno smakuja rewelacyjnie! :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale sie prezentują na pewno kosztowały wiele pracy, ale efekt zachwycający! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi też skojarzyły się z sushi :) Świetny pomysł na przekąskę podaną na "ogródkowym" (i nie tylko) przyjęciu. Porcja na jeden kęs. Bardzo lubię takie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! :) Wyglądają jak specyficzne sushi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widelcempoteflonie4 sierpnia 2012 15:41

    Pomysł genialny, ile można jeść chipsy, kanapki, koreczki i parę innych klasyków? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ten placek tortilli gdzie kupujecie ? a trzeba go podgrzać czy taki surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam surowy. Kupuję w hipermarkecie, albo smażę sama :)

      Usuń
  10. Rozumiem że to jest przekąska na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na przekąskę . Jadłam w trochę innej wersji . Ale w jakiej by nie było to i tak
    rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...