sobota, 28 września 2013

Czosnek w miodowej marynacie.

Jesień czuć już w powietrzu. Noce są zimne, a poranki nawet mroźne! Zbliża się czas nieustającego kichania i bólu gardła... A co stosujemy na jesienne choróbska? Miód i czosnek :D Polecam zatem do wypróbowania czosnek w marynacie miodowej. Łączymy ze sobą wszystko, co zdrowe. Ząbek każdego dnia, a nasz lekarz rodzinny będzie się nudził :P

Składniki:

  • 5 główek czosnku(w zależności od wielkości)
  • 1/3 szklanka wody
  • 2/3 szklanka białego octu winnego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli


Wykonanie:
1. Czosnek obrać, zalać obrane ząbki wrzątkiem na sitku.
2. Czosnek wkładamy do słoiczków. Ząbki układamy dość ciasno.
3. Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy.
4. Gotową zalewą zalewamy czosnek.
5. Słoiczki pasteryzujemy ok 15 minut.

Używam tak przygotowanego czosnku zimą do sałatek. Dzięki miodowej marynacie nie jest już tak ostry, ale smak czosnku nadal ma wyrazisty! Polecam!

O.

2 komentarze:

  1. Brzmi nieźle! Jednak najlepsza metoda na brak przeziębień to pies w domu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...