piątek, 27 września 2013

Cebulowy kurczak w piwie.

Jeśli jesteś zdecydowanym przeciwnikiem gotowców w proszku, NIE CZYTAJ TEGO!! Nie jestem fanką tego typu produktów, ale poniższy przepis chciałam wypróbować jak nie wiem co ;) Danie jest proste, szybkie w wykonaniu i nieziemsko smaczne! Jak mój mąż chwalił bez podpytywania przeze mnie, to znaczy, że naprawdę mu smakowało :P


Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • masło


Wykonanie:

1. Filet kroimy na plastry szerokości ok. 1,5 - 2 cm.
2. Oprószamy kurczaka solą i pieprzem.
3. Każdy kawałek smarujemy majonezem z każdej strony i obtaczamy w zupie cebulowej(w proszku).
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim kurczaka, podlewamy piwem, przykrywamy.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Ostatnie 10-15 minut możemy zapiekać bez przykrycia - zarumieni się nasz kurczak ładnie :) 



UWAGA! W czasie pieczenia polewamy kawałki mięsa powstałym sosem.

Smacznego!
O.

13 komentarzy:

  1. Hmm zaintrygowałaś mnie tym przepisem. Powiedz mi czy potem czuć smak tego piwa jedząc kurczaka?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest mocno wyczuwalne, wyraźniej czuje się cebulę. Ale posmaczek ciekawy daje :)

      Usuń
    2. Tzn. piwo daje posmaczek :P

      Usuń
  2. Też raczej unikam produktów w proszku, ale nie daję się zwariować, raz kiedyś nikomu nie zaszkodzi. A podobny przepis znam i stosuję - kremówka zamiast piwa i majonezu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremówką z zupą cebulową moja mama zalewa zapiekanki makaronowe - pycha!

      Usuń
  3. Ciekawy smak, z chęcią kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam, jadłam, żyję. I nawet nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...jeszcznie nie jadłam w ten wersji :) W takiej panierce muszą być cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...jeszcznie nie jadłam w ten wersji :) W takiej panierce muszą być cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysl, ja zupe cebulowa z piersia lacze w najlatwiejszym obiedzie, ktory jest przepyszny. W zaroodpornej formie ukkadam filety z piersi, zasypuje francuska zupa cebulowa, bodajze Knorra, zalewam duzym kubkiem gestej smietany. Na to troche startego sera zoltego i slodkiej papryki. Zapiekam i gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...