Patisony to zmora przeszłości. Pamiętam, że będąc dzieckiem miałam okazję smakować patisonów w zalewie octowej. Było to dla mnie tak ohydne, że przez długie lata nie próbowałam zmienić o nim zdania. To tego roku.... U mamy(a u cioci jeszcze bardziej) obrodziły w tym roku patisony dużo bardziej niż cukinie, które uwielbiam :D Z braku laku przywoziłam ze wsi patisony - trzeba przełamywać koszmary z dzieciństwa. I cieszę się, że to zrobiłam... Patison gości na naszym stole często, pod wieloma postaciami. Dziś ta najbardziej, według mnie, ładna :) Faszerowany patison wygląda uroczo!
WERSJA MIĘSNA
- 0,5 kg mięsa mielonego(u nas z szynki)
- 1 cebula
- 1 torebka ryżu(100 g)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
WERSJA WEGETARIAŃSKA
- 1 torebka ryżu(100 g)
- dowolne warzywa(u mnie gotowa mrożonka)
- przyprawy: sól, curry, chilli, czosnek
Przygotowanie:
1. Patisonom obcinamy wierzchołki, środek wydrążamy dokładnie, aby nie pozostawić pestek
2. Ryż gotujemy.
3. MIĘSNA WERSJA: cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją; łączymy z ryżem i surowym mięsem. Przyprawiamy i farsz wkładamy do patisonów.
4. WERSJA WEGETARIAŃSKA: warzywa lekko podsmażamy na patelni, łączymy z ryżem, dodajemy przyprawy, mieszamy dokładnie i faszerujemy patisony.
5. Tak przygotowane patisony wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą(dla lepszego smaku polecam bulion) i pieczemy w 190 stopniach ok. 45 minut.
Uwaga!!! Jeśli robicie np. tylko jedną sztukę, wtedy lepiej patisona wsadzić do garnka, podlać wodą, przykryć - wtedy po 30-35 minutach będzie już gotowe.
Smacznego!
O.
Uwielbiam patisony za to, jak wyglądają :D:D
OdpowiedzUsuńMi się zawsze z ufo kojarzyły :D
Usuńpo raz pierwszy słyszę o patisonie, a w smaku do czego jest podobny?
OdpowiedzUsuńPatison to coś pomiędzy cukinią a dynią. W smaku nieco nijaki, dlatego pasuje prawie do wszystkiego :D
UsuńNigdy nie jadłam,ale pięknie go podałaś,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto patison jest jadalny? A nie jest tylko ozdobą na okno? Chyba rozkroję jakiegoś z okna i upiekę:)
OdpowiedzUsuńA widzisz! i jadalny i ozdobny :D
UsuńTylko lepiej nie pomylić go z dynią ozdobną ;)
UsuńHeh! Racja :D
UsuńPatisony jak sakwy pełne dobrości;)
OdpowiedzUsuńPięknie powiedziane :)
UsuńNigdy nie jadłam patisona, choć pamiętam że za czasów dzieciństwa babcia wkładała je do słojów;)
OdpowiedzUsuńmnie właśnie te słoikowe patisony przerażały w dzieciństwie :D
Usuń