środa, 25 września 2013

Faszerowane patisony.

Patisony to zmora przeszłości. Pamiętam, że będąc dzieckiem miałam okazję smakować patisonów w zalewie octowej. Było to dla mnie tak ohydne, że przez długie lata nie próbowałam zmienić o nim zdania. To tego roku.... U mamy(a u cioci jeszcze bardziej) obrodziły w tym roku patisony dużo bardziej niż cukinie, które uwielbiam :D Z braku laku przywoziłam ze wsi patisony - trzeba przełamywać koszmary z dzieciństwa. I cieszę się, że to zrobiłam... Patison gości na naszym stole często, pod wieloma postaciami. Dziś ta najbardziej, według mnie, ładna :) Faszerowany patison wygląda uroczo! 




Dziś patisony w wersji dla wegetarian i w wersji dla mięsożerców.



Składniki:
  • 4 średniej wielkości patisony

WERSJA MIĘSNA
  • 0,5 kg mięsa mielonego(u nas z szynki)
  • 1 cebula
  • 1 torebka ryżu(100 g)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

WERSJA WEGETARIAŃSKA
  • 1 torebka ryżu(100 g)
  • dowolne warzywa(u mnie gotowa mrożonka)
  • przyprawy: sól, curry, chilli, czosnek


Przygotowanie:

1. Patisonom obcinamy wierzchołki, środek wydrążamy dokładnie, aby nie pozostawić pestek
2. Ryż gotujemy.
3. MIĘSNA WERSJA: cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją; łączymy z ryżem i surowym mięsem. Przyprawiamy i farsz wkładamy do patisonów.
4. WERSJA WEGETARIAŃSKA: warzywa lekko podsmażamy na patelni, łączymy z ryżem, dodajemy przyprawy, mieszamy dokładnie i faszerujemy patisony.
5. Tak przygotowane patisony wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą(dla lepszego smaku polecam bulion) i pieczemy w 190 stopniach ok. 45 minut.




Uwaga!!! Jeśli robicie np. tylko jedną sztukę, wtedy lepiej patisona wsadzić do garnka, podlać wodą, przykryć - wtedy po 30-35 minutach będzie już gotowe.

Smacznego!
O.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam patisony za to, jak wyglądają :D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się zawsze z ufo kojarzyły :D

      Usuń
  2. po raz pierwszy słyszę o patisonie, a w smaku do czego jest podobny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patison to coś pomiędzy cukinią a dynią. W smaku nieco nijaki, dlatego pasuje prawie do wszystkiego :D

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam,ale pięknie go podałaś,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. to patison jest jadalny? A nie jest tylko ozdobą na okno? Chyba rozkroję jakiegoś z okna i upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz! i jadalny i ozdobny :D

      Usuń
    2. Tylko lepiej nie pomylić go z dynią ozdobną ;)

      Usuń
  5. Patisony jak sakwy pełne dobrości;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam patisona, choć pamiętam że za czasów dzieciństwa babcia wkładała je do słojów;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie właśnie te słoikowe patisony przerażały w dzieciństwie :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...