W poprzednie wakacje piekłam niewiele, bo w starym piekarniku było to bardzo męczące. W tym roku piekę nieustannie... Nastał czas malin, więc naturalną koleją rzeczy postanowiłam upiec ciasto z malinami. Zazwyczaj były to moje ulubione owoce do tortów śmietanowych, więc potrzebowałam odmiany. Szukałam przepisu prostego, niewymagającego dużego nakładu pracy, pysznego. Co chwila natykałam się na jedno ciasto - na kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką. Źródłem tego przepisu okazał się jeden z najlepszych blogów o słodkościach, czyli Moje Wypieki. Oryginalny przepis na ciasto z malinami znajdziecie o tu [klik!].
Spróbowałam i już wiem, dlaczego na wielu blogach i stołach pojawił się ten przepis. Ciasto jest po prostu boskie! :) I biorę za te słowa pełną odpowiedzialność!
Składniki:
KRUCHE CIASTO
- 430 g mąki pszennej
- kostka margaryny(zimnej!!), czyli 250 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
PIANKA
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego(u mnie z dodatkiem białej czekolady)
- 1/2 szkl. oleju
Oprócz tego:
ok. 500 g malin (u mnie mrożone - sprawdziły się świetnie!)
Wykonanie:
CIASTO
1. Masła siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
2. Zagniatatmy ciasto na jednolitą masę i dzielimy na dwie części w proporcjach 40% - 60%.
3. Owijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na minumum 1h.
[Trzymałam je tam całą noc i następnego dnia rano doskonale nadawało się do tarkowania! Zatem ciasto możecie przygotować dzień wcześniej.]
4. Blachę(ta proporcja składników najlepiej sprawdza się na kwadratowej formie - moja ma bok długości 22cm) wykładamy papierem do pieczenia.
5. Większą część ciasta tarkujemy na tarce na grubych oczkach i wykładamy nim dno blachy, lekko przyklepując.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
7. Pozostawiamy do wystudzenia!!
PIANKA
1. Białka ubijamy na sztywno.
2. Po łyżce dodajemy do ubitych białek cukier oraz cukier waniliowy.
3. Dodajemy proszek budyniowy.
4. Na końcu powoli dolewamy olej i miksujemy na jednolitą masę.
CAŁOŚĆ
1. Na wystudzony spód wykładamy piankę.
2. Na piance układamy maliny - zamrożonych nie rozmrażamy!
3. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
4. Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 - 40 minut, dopóki góra ciasta się nie zezłoci :)
Zróbcie koniecznie, bo ciasto jest wyjątkowe :D
O.
p.s. a mój blog obchodzi dziś 2. urodziny! Szybko ten czas leci... Dziękuję Wam, że jesteście, że korzystacie z moich propozycji. Dziękuję za wszelkie komentarze - za dobre i za złe. Dziękuję za każdą uwagę, która pomogła mi poprawić błędy.
A w weekend ogłoszę urodzinowy konkurs! Należy się to Wam ode mnie! :)
Buziaki!
Sto Lat :*
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńprzekonałaś mnie! robię!
OdpowiedzUsuńRób szybko, bo zakochasz się w nim i nie będziesz chciała innego :D
UsuńWszystkiego naj! i wielu kolejnych lat owocnego blogowania :)
OdpowiedzUsuńhttp://kluskowopl.blogspot.com/
kruche z pianką i owocami - taaak, to klasyk! jakże pyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńach! i wszystkiego najlepszego z okacji urodzin bloga! :)
I w mej kuchni już jest klasykiem! Pyszota :D
UsuńPowodzenia w dalszym pysznym blogowaniu! Ciasto jest super!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńuwielbiam to ciasto i będzie u mnie w ten weekend :) z okazji urodzin bloga życzę jeszcze wielu wielu takich pyszny wypieków :)
OdpowiedzUsuńDzięki, wypieków będzie coraz więcej :*
UsuńJuż chyba wszędzie było :D Pyszne jest to niech się każdy o nim dowie.
OdpowiedzUsuńO tak! Dobre przepisy niech krążą i dotrą do wszystkich :)
Usuńrzeczywiście ciastojest pyszne - moje było z porzeczką ale do malin też się przymierzam, póki są jeszcze na ogródku
OdpowiedzUsuń