czwartek, 5 września 2013

Tarta cytrynowa z bezą.

...znana jako lemon meringue pie. A dla mnie to po prostu ciasto, z którym będą kojarzyć mi się wakacje!

Do przygotowania ciasta zachęciła mnie Joanna, czyli 1/2 Dziarskiej Pary. Przepis Asi znajdziecie tu [klik!]. Tak zachwalała, że musiałam zrobić cytrynowe cudo u siebie. I co? Zachwyty nie były bezpodstawne. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, rześkie i bosko cytrynowe! Cała rodzina zachwycona, więc tarta ta na pewno zagości w stałym rodzinnym repertuarze. 

Metodą prób i błędów opracowałam przepis dla mnie najlepszy.


Składniki:

KRUCHE CIASTO
  • mąka pszenna (można pomieszać z krupczatką) 200 g
  • zimne masło 100 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • 1 żółtko (białko zostawimy do bezy!)
  • 1-2 łyżki wody
BUDYŃ
  • skórka otarta z 2 cytryn(z dobrze wyparzonych wcześniej cytryn!)
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 85 g masła
  • mąka kukurydziana(lub ziemniaczana) 2 łyżki
  • woda - niecała szklanka ok. 200 ml
BEZA
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej(lub ziemniaczanej)
  • szczypta soli

Wykonanie:

KRUCHE CIASTO

1. Mąkę siekamy w masłem. 
2. Dodajemy do tej mieszanki pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
4. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. 
5. Formę do tarty smarujemy masłem.
6. Ciasto rozwałkowujemy(najlepiej pomiędzy 2 płatami folii i wykładamy nim formę.
7. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru :)
8. Studzimy!!!

BUDYŃ CYTRYNOWY

1. W garnuszku mieszamy mąkę, cukier, sok z cytryn, otarte skórki z cytryn i wodę. 
2. Całość zagotowujemy, dopóki nie zgęstnieje - mieszajcie często!! :)
3. Gdy masa zacznie wrzeć, ściągamy z ognia, dodajemy pokrojone drobno masło i mieszamy, póki się nie rozpuści.
4. Potem dodajemy żółtka oraz jajko - dokładnie mieszamy.
5. Garnuszek wstawiamy ponownie na palnik - gotujemy, cały czas mieszając, dopóki budyń nie zgęstnieje.
6. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony spód!!

BEZA

1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Do piany dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy.
3. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
4. Pianę wykładamy na ostudzony budyń!!

CAŁOŚĆ

1. Całe ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut - po bezie poznacie, czy już wystarczy pieczenia :P

NIESTETY!! Przed jedzeniem należy odczekać, aby ciasto stężało w jedność :P To oczekiwanie, w porównaniu z zapachami, jest straszne! Ale cierpliwość popłaca :)

Smacznego!
O.

18 komentarzy:

  1. Absolutnie przecudowna! Zakochałam się w tej tarcie:) poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja!! tarta mnie wzywa! aaaa! Tusia z MK Gotuje i MK Czytuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się piecze. Nie jestem orłem w pieczeniu ciast ale póki co wygląda rewelacyjnie :). Co oznacza "po bezie poznacie, czy już wystarczy pieczenia" ???? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będzie zarumieniona - wyciągamy. Nie powinniśmy jej upiec na ciemno, tylko na rumiano :D Wybacz, że dopiero odp., ale mam nadzieję, że się udało! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A gdzie dodajemy Starra skórkę z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest pytanie ;) Żartuję!
      Zaraz poprawię przepis... skórkę dodajemy do budyniu :)
      Dzięki za dopatrzenie braków :)

      Usuń
  5. Tak tez zrobilam ale juz do ugotowane go budynku. Mam nadzieje ze wyjdzie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wrażenia po skosztowaniu :)

      Usuń
  6. właśnie jestem na ostatnim etapie pieczenia i coś czuję, że będzie pychotka :) świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. powiedz mi proszę, jak wyjąć tarte z formy żeby się nie połamała ?
    z przepisu wynika ze na spodzie formy będzie folia (ale jaka?) ale czy ciągnąc za folię tarta nie złamie się w pół ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Folii używam tylko do ułatwienia rozwałkowania. Formę wysmarowuję tylko masłem i na to kładę bezpośrednio ciasto. Gotowej tarty nie wyciągam z formy, kroję w formie :)

      Usuń
    2. aaaa i wszystko jasne :)
      a czy nie ciemnieje wtedy ciasto od spodu ?

      Usuń
    3. Nie, jezcze nigdy mi się nadto nie przypiekła :) ani od góry, ani od spodu.

      Usuń
  8. cudowna tarta, fantastyczna, bajecznie cytrynowa, bardzo łatwa w przygotowaniu. uważam, że to najlepsze ciasto wszechczasów. Jak ja mogłam żyć do tej pory bez niej ??:) bardzo dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...