wtorek, 29 kwietnia 2014

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem. I stek :)

To danie powstało jakiś czas temu jako zachcianka mojego P. Lubimy celebrować sobotnie wieczory - najczęściej dobrą kolacją(i jakimś przyzwoitym %).  I tak pewnego razu zajadaliśmy steki z przepyszną sałatką! Całość była tak sycąca, że spokojnie możecie przygotować to danie również na obiad. Sałatka powstanie w ilości ogromnej na nadchodzącą majówkę. Idealnie nada się do grillowanego mięsa! :) Stek był moim debiutem, ale smakował nieźle :P



SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOCZKIEM

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • ok. 200 g boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
na sos:
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy w ćwiartki.
2. Fasolkę gotujemy ok 12-14 minut.
3. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na chrupiąco :)
4. Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu z boczku - w razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli.
5. Ostudzone warzywa wkładamy do jednej miski, dodajemy boczek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
6. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najlepiej metodą słoiczkową, czyli wkładamy składniki do małego słoiczka, wstrząsamy do połączenia się składników i gotowe :D
7. Warzywa i boczek mieszamy z sosem i zajadamy ze smakiem!


STEK

Składniki:
  • steki z rostbefu wołowego
  • sól, pieprz
  • masło
  • oliwa
Wykonanie:

1. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem.
2. Smarujemy niewielką ilości oliwy i obsypujemy pieprzem.
3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni(my na grillowej, bo ma odpowiednio grube dno) po 4 minuty z każdej strony - otrzymamy wtedy stek średnio wysmażony(mięso w środku będzie lekko różowe).
4. Po usmażeniu wyciągamy mięso z patelni i odkładamy na talerzyk, by odpoczęło. Przykrywamy folią aluminiową. Czekamy ok. 5 minut - pod koniec których możemy wyłożyć na mięso łyżeczkę masła.
5. Solimy mięso i podajemy do zajadania :)

Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...