środa, 22 maja 2013

Pierogi z czerwoną soczewicą.

Pisałam Wam już kiedyś, że urządzamy z mężem pierogowe soboty. Ja przygotowuję farsze, on ciasto i razem lepimy :) Zamrażamy i mamy zapas na kilka obiadów! Ostatnio robiliśmy pierogi aż z trzema farszami. Dziś przedstawię Wam swojego ulubieńca, czyli pierogi z puree z soczewicy! 


Składniki:

CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 2 szkl. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól


FARSZ:
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka chilli
  • pół cebuli
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

CIASTO:

1. Mąkę przesiać do dużej miski, w mące robimy "dziurkę', w którą wlewamy część wody, olej, jajko i sól. 
2. Wyrobić ciasto na gładką, sprężystą masę. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zalepiamy.


FARSZ

1. Soczewicę lekko rozgotowujemy (ok. 20 minut) - tak, by powstało z niej puree. 
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
3. Papryczkę drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
4. Puree mieszamy z cebulą i papryczką, doprawiamy solą.





Smaczności!
O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...