czwartek, 23 maja 2013

Obiad w 30 minut.

Coś dla zabieganych... Ja czas na gotowanie mam, ale mój mąż i tak uwielbia to danie. Są dni, że naprawdę nie chce stać się w kuchni długo. W takie dni serwuje zatem makaron z warzywami i kurczakiem. Jest pysznie i kolorowo! No i wyjątkowo talerz w rumianki :D Niestety czasem brudzimy naczynia, aż nie wyciągniemy wszystkich z szafki... "Wyjściowe" nakrycie leżało więc w zlewie i został kwiatkowy, który nijak nie pasuje.... :D


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • woda
  • olej
  • chińska mieszanka - mrożonka - tak, idę na łatwiznę od czasu do czasu :)
  • makaron spaghetti(równie dobrze sprawdzi się każdy inny rodzaj)


Wykonanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją - ja przed gotowaniem łamię go na pół, bo normalny za długi jest do tego dania :D
2. Kurczaka kroimy w wąskie paseczki i smażymy na oleju - najlepiej w woku.
3. Gdy kurczak nabierze koloru, dodajemy do niego sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek. Podlewamy ok. 0,5 szklanki wody.
4. Dusimy mięso kilka minut i dodajemy warzywa - doprawiamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut.
5. Do warzyw i mięsa dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Gotowe :)


I tak w krótkim czasie otrzymujemy coś dobrego, słodko-pikantnego, kolorowego! 
Słoneczne buzi,
O.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam makarony! :) a z takimi dodatkami będę musiała wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie!! Akurat mam tę mieszankę chińską (mąż próbował rosół na niej ugotować ;) to ją wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też używam mieszanek :) choć mój mąż kręci nosem na kiełki fasoli Mung w mieszance chińskiej... bo mu brzydko pachną :P i mam życie utrudnione.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...