czwartek, 16 maja 2013

Tarta orzechowa z kremem.

Po galaretkowym szaleństwie przyszedł czas na coś innego. Ale nadal na słodko! Przepis wypatrzyłam kiedyś u Bet, która ma rewelacyjne pomysły :) Nieco pracochłonna tarta, ale jej smak.... mogłabym ją robić i trzy dni, bo mój gust smakowy został zaspokojony w 100%! Cudowne połączenie kruchego, orzechowego spodu z kremową, jakby budyniową górą. Wygląda ascetycznie, ale jej smak to prawdziwa eksplozja smaków!


Składniki:

CIASTO

  • 0,5 kostki masła (125 g)
  • 15 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 10 łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko

KREM

  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 3 szklanki mleka(750 ml)
  • 8 łyżek cukru
  • 0,5 kostki masła (125 g)
  • sok z pół cytryny


Wykonanie:

CIASTO

1. Na blat(stolnicę) wykładamy sypkie produkty.
2. Masło kroimy w drobniejsze kawałki i wrzucamy w sypkie składniki. Całość siekamy nożem, aby masło rozdrobnić jak najbardziej i zmieszać je z mąką. Dodajemy żółtko. Dzieło dokańczamy rękoma - zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nią formę/blachę do tart, którą wcześniej smarujemy masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach.

RADA! Przez pierwsze 15 minut pieczenia nałóżmy na ciasto folię aluminiową i nasypmy na nią groch lub fasolę. Po 15 minutach można ściągnąć, by dopiec wierzch.

KREM

1. Mleko wlewamy do garnka. 
2. Do mleka dosypujemy cukier i mąkę. Zagotowujemy.
3. Studzimy!
4. Masło ucieramy na puszysto :) Dodajemy do niego wystudzony krem. Miksujemy, dodając sok z cytryny
5. Nakładamy na ciasto i zajadamy ze smakiem :P

Smacznego,
O.

p.s.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...