sobota, 11 maja 2013

Karkówka pieczona z ziemniakami.

Obiadowy hit mojego męża! Jak nie mamy pomysłu na obiad, to zawsze pada hasło: karkówka z ziemniakami!!! Jedyna praca, jakiej wymaga to danie, to obranie ziemniaków :D Jest szybkie i pyszne! To też dobre rozwiązanie na małą imprezę - ziemniaki i mięsko upieczone razem - nie trzeba jeść w duecie, ale tak najlepiej smakuje.



Składniki:
  • 0,5 kg karkówki - ok. 5 kotletów
  • ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • czosnek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • kolendra
  • curry
  • suszony koperek


Wykonanie:

1. Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części(im większe ziemniaki, tym na więcej kawałków kroimy), cebulę kroimy w półksiężyce. 
3. Z przypraw tworzymy mieszankę.
4. Dno naczynia żaroodpornego wypełniamy olejem - kilka łyżek.
5. Ziemniaki wkładamy do naczynia, obficie posypujemy przyprawami i mieszamy z olejem.
6. Karkówkę również posypujemy przyprawami z obu stron. Kładziemy ją na ziemniaki. Dokładamy cebulę.
7. Pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 minut. 


Pozdrawiam ciepło,
O.

4 komentarze:

  1. Mój mąż ma tak samo ;) Jeszcze zamiennie z golonką.
    A próbowałaś robić w worku do pieczenia?? Nie trzeba używać oleju.

    OdpowiedzUsuń
  2. Początkowa Pani domu! Takim przepysznym obiadkiem nie pogardził by po prostu nikt! Uwielbiam taką karkóweczkę... i te ziemniaczki! Czuć wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam ten przepis i właśnie go robię :) dodałam tylko paprykę czerwoną i żółtą, bo bardzo lubimy i stwierdziłam, że pasuje tutaj ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...