poniedziałek, 13 maja 2013

Bagietka grillowana z masłem czosnkowym.

Jako dodatek do wszystkich grillowych dań podajemy grillowaną bagietkę. Jedną z naszych ulubionych jest bagietka farmera - pełna ziaren i żytniej mąki. Podpieczona smakuje wybornie! Idealnie pasuje nie tylko do dań z grilla, ale również jako dodatek do sałatek lub do samodzielnego chrupania :) Zajadały się nią nawet dzieciaki, które ponoć nie lubią czosnku :P A ciocia im sprytnie przemyciła!

Składniki:

  • bagietka
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli


Wykonanie:

1. Masło roztapiamy - trzymamy trochę poza lodówką :)
2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lekko solimy. Łączymy z masłem i wkładamy do lodówki w folii - ja formuję na kształt kostki masła :)
3. Bagietkę kroimy na ok. 10 cm kawałki. Co 1 cm nacinamy bagietkę, aż do dolnej skórki - nie przekrawamy na wylot :P W miejsca nacięcia nakładamy masło.
4. Zawijamy w  folię i opiekamy na grilli po ok 5 minut z każdej strony.



Banalny, ale wart odnotowania dodatek do grillowych spotkań :) Najsmaczniejsza jest chrupiąca skórka i lekki aromat czosnku! Dodać możemy także do masła posiekane ulubione zioła - co kto lubi! :)

Z innej beczki... Pisałam Wam ostatnio o wspaniałych właściwościach pokrzywy, prezentowałam zupę... Będąc w niedzielę na wsi, ruszyłam po pokrzywy. Rękawiczki miałam, ale... Dziś rano obudziłam się z dziwnym pieczeniem rąk. Głównie na palcach zauważyłam okazałe bąble, które wyglądały, jakbym poparzyła się gorącą patelnią :D Boli, wygląda okropnie... Wapna opiłam litry, ale czy to pomoże? :D 

Cóż... Nadal jednak trzymam się wersji, że pokrzywa jest wartościowym dodatkiem do dań :D

Wasza O.

1 komentarz:

  1. bagietka z masłem czosnkowym...pyyyyycha! pokrzywa super... a że parzy...to dla zdrowia ;)W medycynie ludowej gałązkami pokrzywy nacierano i biczowano chorych na reumatyzm :) :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...