Upał jakby zelżał, ale słonko robi swoje i nadal czuć, że jest ciepło. Lubię ciepło! :) Lubię też pyszności, zwłaszcza w miłym towarzystwie. Dziś odwiedziła mnie mama, więc musiałam przygotować coś, co nas schłodzi. Było arbuzowo z domieszką %.
Przepis na sorbet znajdziecie tu [klik!]. Korzystając z Waszych rad pozostawionych pod tamtym przepisem, stworzyłam dzisiejszy drink :)
Składniki:
- pół dużego arbuza
- 1 łyżka cukru pudru
- garść świeżej mięty
- łyżka soku cytryny
- 100 ml ginu(ilość w zależności od upodobań)
- garść kostek lodu
Wykonanie:
1. Arbuza wypestkowujemy(uciążliwa to robota, ale konieczna) i obieramy ze skóry.
2. Blendujemy miąższ, dodając cukier, miętę, sok z cytryny i kostki lodu. Miksujemy na jednolitą masę - jeśli wasz blender nie ma dużej mocy, nie miksujcie razem z lodem. Dodajcie kostki osobno.
3. Dodajemy alkohol i mieszamy.
4. Rozlewamy do kieliszków, dekorujemy listkiem mięty i cieszymy się pysznościami :)
Smacznego!
O.
w mojej lodówce ukrywa się duuuuży arbuz! wiem, co z nim zrobię :D
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńmam kawałek mrożonego arbuza ale czy można dodać winko albo szampana ?
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/
Myślę, że białe winko lub szampan będą dobrym pomysłem. Zwłaszcza szampan... Bąbelki!!! :-)
Usuńświetny przepis, na pewno skorzystam !
OdpowiedzUsuń