Dziś zupa w 5 minut. Nie przesadzam, naprawdę tyle zajmuje jej zrobienie....
Naszła mnie ostatnia chęć na zupę, gdy "drugodaniowy" obiad siedział w piekarniku. Nie kupuję gotowych zupek w proszku, więc nawet na "czarną godzinę" nic nie mam... Wiadomo, potrzeba matką wynalazku. Wystarczyło znaleźć w lodówce sok pomidorowy, by powstała pyszna i szybka zupa. Po co kupować gotowe zupki, skoro domową wersję można mieć równie szybko?
Składniki:
- makaron WONTON(nie gotuje się go, zalewa jedynie wrzątkiem) - 50 g
- sok pomidorowy 0,5 l (u mnie z dodatkiem chilli)
- łyżka śmietany 18%
- natka pietruszki
- przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, sól lub inne ulubione przyprawy
Wykonanie:
1. Makaron zalewamy wrzątkiem. Gotowy jest po 5 minutach.
2. W garnku podgrzewamy sok pomidorowy, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Makaron zalewamy gorącym sokiem, dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną natkę pietruszki.
Wykorzystać możemy również makaron ryżowy lub pozostałości makaronowe z poprzedniego dnia.
Prawda, że szybko? A jak smacznie :)
Polecam!
O.
Sprytnie :D
OdpowiedzUsuńJak wszystko gotowe to może być i 3 min ;)
OdpowiedzUsuń