Upałów ciąg dalszy. Co roku dało się słyszeć, że zimne lato, że kilka dni słońca to za mało, że źle, że deszczowo, że brzydko... Niech w tym roku ktoś spróbuje narzekać! Upalnie, słonecznie, cudnie...
Dziś szybka w przygotowaniu zupa z kiszonej kapusty. Ciekawe połączenie ze śmietanowym sosem, ostry smak. Smakuje naprawdę nieźle :)
Składniki:
ZUPA
- 2 cebule
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- olej do smażenia
SOS
- 200 ml śmietany 18%
- garść natki pietruszki'
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Kapustę płuczemy i osączamy. Dodajemy do cebuli na patelni i dusimy ok 5 minut.
3. Dodajemy mieloną paprykę, cukier, kminek i liść laurowy. Podsmażamy, dopóki nie wymieszamy dokładnie przypraw.
4. Do garnka z gorącym bulionem dodajemy kapuścianą zawartość patelni. Gotujemy ok 10-15 minut.
5. Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy je do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Przygotowanie sosu: natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do śmietany razem z szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy.
9. Zupę nakładamy do talerzy i każdą porcję polewamy sosem śmietanowym.
Inspirowane przepisem z książki "Smaki świata. Jednogarnkowe dania z warzyw".
O.
Nigdy jeszcze takiej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUgotowałam zupę z Twojego przepisu i była super! Dałam tylko mniej przypraw. Chwalę się nią na moim blogu (odsyłając do Ciebie po przepis). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń