wtorek, 6 sierpnia 2013

Węgierska zupa z kiszonej kapusty.

Upałów ciąg dalszy. Co roku dało się słyszeć, że zimne lato, że kilka dni słońca to za mało, że źle, że deszczowo, że brzydko... Niech w tym roku ktoś spróbuje narzekać! Upalnie, słonecznie, cudnie... 

Dziś szybka w przygotowaniu zupa z kiszonej kapusty. Ciekawe połączenie ze śmietanowym sosem, ostry smak. Smakuje naprawdę nieźle :)


Składniki:

ZUPA

  • 2 cebule
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • olej do smażenia
SOS
  • 200 ml śmietany 18%
  • garść natki pietruszki'
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
2. Kapustę płuczemy i osączamy. Dodajemy do cebuli na patelni i dusimy ok 5 minut.
3. Dodajemy mieloną paprykę, cukier, kminek i liść laurowy. Podsmażamy, dopóki nie wymieszamy dokładnie przypraw.
4. Do garnka z gorącym bulionem dodajemy kapuścianą zawartość patelni. Gotujemy ok 10-15 minut.
5. Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy je do gotującej się zupy, dokładnie mieszamy.
6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Przygotowanie sosu: natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do śmietany razem z szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy.
9. Zupę nakładamy do talerzy i każdą porcję polewamy sosem śmietanowym.

Inspirowane przepisem z książki "Smaki świata. Jednogarnkowe dania z warzyw".

O.

2 komentarze:

  1. Ugotowałam zupę z Twojego przepisu i była super! Dałam tylko mniej przypraw. Chwalę się nią na moim blogu (odsyłając do Ciebie po przepis). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...