Dziś przepis na żabie udka... z ogórków! Hit mojej rodziny od kilku sezonów :) Nie tylko uroczo wyglądają, ale są mega smakowite. Czemu żabie udka? Bo wyglądem je przypominają i pod taką nazwą krążą od lat. Polecam przepis schować głęboko i przygotowywać co roku! Raz posmakujecie, nie będzie chcieli nic innego...
Składniki:
- 1,7 kg małych ogórków
- 1 szkl. octu 10%
- 0,46 kg cukru
- 1 duża główka czosnku
- 1/3 opakowania chilli w proszku(w wersji light wystarczy 1 łyżeczka)
- 5,5 łyżek oleju
- 2,5 łyżki soli gruboziarnistej
Wykonanie:
1. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, potem na cienkie paseczki.
2. Pokrojone ogórki solimy, posypujemy chilli i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po tym czasie odlewamy wodę - zachowujemy ją!!! :)
4. Zagotowujemy zalewę z octu, cukru i oleju.
5. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do zalewy.
6. Zalewamy odsączone ogórki gorącą zalewą i pozostawiamy na 12 godzin.
7. Wkładamy ogórki do słoików wraz z zalewą.
8. Słoiki uzupełniamy wodą, która została z moczenia ogórków.
8. Słoiki uzupełniamy wodą, która została z moczenia ogórków.
U nas to hit rodzinny od kilku lat. Przepis otrzymała moja mama od sąsiadki wiele lat temu. Tak przyrządzone ogórki są pyszne, pikantne i idealnie pasują jako dodatek do kotletów schabowych :P
Miłego dnia!
O.
Też bardzo lubię te ogóreczki, ja mam zapisane pod nazwą krokodylki :) POzdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, skoro tak zachwalasz ;)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję w następnym roku je zrobić :)
OdpowiedzUsuńHahahaha właśnie przygotowałam te ogórki i dodałam do akcji :D
OdpowiedzUsuńZnam je pod nazwą krokodylki ;)