piątek, 30 sierpnia 2013

Żabie udka z... ogórków.

Dziś przepis na żabie udka... z ogórków! Hit mojej rodziny od kilku sezonów :) Nie tylko uroczo wyglądają, ale są mega smakowite. Czemu żabie udka? Bo wyglądem je przypominają i pod taką nazwą krążą od lat. Polecam przepis schować głęboko i przygotowywać co roku! Raz posmakujecie, nie będzie chcieli nic innego...


Składniki:
  • 1,7 kg małych ogórków
  • 1 szkl. octu 10%
  • 0,46 kg cukru
  • 1 duża główka czosnku
  • 1/3 opakowania chilli w proszku(w wersji light wystarczy 1 łyżeczka)
  • 5,5 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki soli gruboziarnistej


Wykonanie:

1. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, potem na cienkie paseczki.
2. Pokrojone ogórki solimy, posypujemy chilli i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po tym czasie odlewamy wodę - zachowujemy ją!!! :)
4. Zagotowujemy zalewę z octu, cukru i oleju.
5. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do zalewy.
6. Zalewamy odsączone ogórki gorącą zalewą i pozostawiamy na 12 godzin.
7. Wkładamy ogórki do słoików wraz z zalewą.
8. Słoiki uzupełniamy wodą, która została z moczenia ogórków.

U nas to hit rodzinny od kilku lat. Przepis otrzymała moja mama od sąsiadki wiele lat temu. Tak przyrządzone ogórki są pyszne, pikantne i idealnie pasują jako dodatek do kotletów schabowych :P


Miłego dnia!
O.

p.s.

4 komentarze:

  1. Też bardzo lubię te ogóreczki, ja mam zapisane pod nazwą krokodylki :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić, skoro tak zachwalasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno spróbuję w następnym roku je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahahaha właśnie przygotowałam te ogórki i dodałam do akcji :D
    Znam je pod nazwą krokodylki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...