niedziela, 4 sierpnia 2013

Naleśniki z szałwii.

Niecodzienne śniadanko? Proszę bardzo!

Dziś naleśniki z szałwii. Przepis wynalazła mi mamusia. Natychmiast musiałam wypróbować, bo zioła to pasja. Tak powstały pyszne, puszyste naleśniki, które mają miły posmak szałwii. Aby uniknąć mocnego, specyficznego smaku i zapachu cierpkości szałwii, należy zerwać najmłodsze listki, czyli te z samej góry. Wtedy są najsmaczniejsze...


Składniki:
  • 10 gałązek młodej szałwii (długości ok 7-10 cm)
  • małe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • cukier
  • cynamon
  • masło do smażenia


Wykonanie:

1. Szałwię dokładnie płuczemy zimną wodą i odkładamy na papierowy ręcznik do wyschnięcia.
2. Z mąki, mleka, jajka i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Powinno mieć nieco gęstszą konsystencje niż na tradycyjne naleśniki.
3. Każdą gałązkę zanurzamy w cieście i kładziemy na roztopione masło na nagrzaną patelnię.
4. gotowe naleśniki posypujemy cukrem i cynamonem.


Ale dziś chłód za oknem. Tylko 21 stopni i wysoka wilgotność powietrza. Idealny dzień na wyprawę na wieś :) Miłego dnia!
O.

p.s.
Zielnik Kuchenny 2013


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...