piątek, 2 sierpnia 2013

Kruche ciastko z bitą śmietaną i owocami moczonymi w rumie.

Upały nie ustają, ale ten, kto powiedział, że w taką pogodę nie chce się jeść, był w błędzie :) Nie chce się stać w kuchni i długo coś przyrządzać, ale jeść[zwłaszcza słodkości!] chce się bardzo. Z racji pogody odpuściłam pieczenie ciast i gotowanie potraw wymagających czasu. Dlatego piekę.... ciasteczka!! :) Szybko się je przyrządza, są idealne na lato. Dodając do nich owoce i bitą śmietanę, uzyskamy pyszny deser...

Składniki:

CIASTKA

  • 350 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina mleka (ok. 4-5 łyżek) + mleko do posmarowania ciastek


NADZIENIE

  • dowolne owoce
  • 50 ml rumu
  • śmietana kremówka 30% lub 36% - 300 ml
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Owoce pokropić rumem i odstawić do lodówki.
2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i cukier - wszystko to na stolnicy najlepiej.
3. W środku powyższej mieszanki robimy dziurę, do której dodajemy jajko i mleko. Siekamy nożem do czasu, aż składniki połączą się - ale tylko tak mniej więcej :P
4. Dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto już rękoma. 
5. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm(czyli dość grube zostawiamy). Wycinamy kółeczka - wielkości jakiej kto sobie życzy :) Smarujemy krążki mlekiem.
6. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni ok. 10-13 minut - aż do momentu uzyskania złotego koloru.

7. Ciastka studzimy. Przekrawamy w poprzek na pół.
8. Śmietanę lekko ubijamy, dodając cukier puder.
9. Na dolną część ciastka kładziemy owoce, przykrywamy je bitą śmietaną i znów układamy owoce. Przykrywamy drugą częścią ciastka.


Smacznego!
O.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...