środa, 28 sierpnia 2013

Błyskawiczna zupa pomidorowa.

Dziś zupa w 5 minut. Nie przesadzam, naprawdę tyle zajmuje jej zrobienie....

Naszła mnie ostatnia chęć na zupę, gdy "drugodaniowy" obiad siedział w piekarniku. Nie kupuję gotowych zupek w proszku, więc nawet na "czarną godzinę" nic nie mam... Wiadomo, potrzeba matką wynalazku. Wystarczyło znaleźć w lodówce sok pomidorowy, by powstała pyszna i szybka zupa. Po co kupować gotowe zupki, skoro domową wersję można mieć równie szybko? 




Składniki:

  • makaron WONTON(nie gotuje się go, zalewa jedynie wrzątkiem) - 50 g 
  • sok pomidorowy 0,5 l (u mnie z dodatkiem chilli)
  • łyżka śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, sól lub inne ulubione przyprawy


Wykonanie:

1. Makaron zalewamy wrzątkiem. Gotowy jest po 5 minutach.
2. W garnku podgrzewamy sok pomidorowy, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Makaron zalewamy gorącym sokiem, dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną natkę pietruszki.

Wykorzystać możemy również makaron ryżowy lub pozostałości makaronowe z poprzedniego dnia.

Prawda, że szybko? A jak smacznie :) 
Polecam! 

O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...