Cukiniowy szał c.d.
W tytule "Bolońska", ale taka nieco oszukana ;) Robiłam ukochanemu na obiad spaghetti z sosem przypominający boloński i postanowiłam nadziać nim cukinie, jako że makaron staram się ograniczać w swym jadłospisie. I tak powstał pomysł cukinii po bolońsku.
Smakowała wybornie. Jak to faszerowana cukinia :D
Składniki:
- cukinia
- mięso mielone z indyka
- cebula
- pomidory w puszce
- łyżka koncentratu pomidorowego
- żółty ser
- przyprawy - sól, cukier, pieprz, oregano
Wykonanie:
1. Cukinię przekrawamy na pół, wydrążamy środki.
2. Na patelni podsmażamy mięso, cebulę, dodajemy pomidory i dusimy. Przyprawiamy i dodajemy koncentrat.
3. Nadzienie przekładamy do cukinii, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut - w zależności od wielkości cukinii. Na ok 175 stopni.
Smaczności!
O.
p.s.
Wygląda przesmacznie ;).
OdpowiedzUsuńStraaasznie się cieszę, że smakowała ;D. Moi domowi mięsożercy też się nią zajadali :P.
Widzę, że u Ty też jesteś amatorką cukinii;) ja robię ją często i za każdym razem przyrządzam w inny sposób...// co do foremek to zgadłaś :) polowałam na takie od dłuższego czasu i w końcu znalazłam :)
OdpowiedzUsuń