wtorek, 17 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z automatu do pieczenia chleba.

Zaniedbałam się ostatnio z pieczeniem chleba. Tzn mój ukochany lubi tylko jeden konkretny typ chleba i piekę mu ciągle jeden i ten sam :D Postanowiłam więc zrobić w maszynie ciasto drożdżowe. Ten typ ciasta wydawał mi się trudny i skomplikowany. Nigdy w życiu nie robiłam ciasta drożdżowego... Moja mama też nie. Z dzieciństwa pamiętam tylko ciasto drożdżowe u babci :)

Na moim ulubionym forum cincin.cc znalazłam przepis na szybkie ciasto, które można zrobić w maszynie! Z moim lichym nierówno piekącym piekarnikiem takie wyjście to istne wybawienie. Składników mało i niedrogie, więc pomyślałam, że jak nie wyjdzie, to trudno. Żadna strata w sumie...



Przepis znajduje się o tu: ciasto drożdżowe z maszyny do chleba :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie suchych drożdży


Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru



Ciasto piekło się w programie szybkim, czyli w mojej maszynie SHNELL, który trwa 2h 10min. Składniki po kolei wrzucamy do maszyny. Podczas wyrabiania ciasta zagniatamy ręcznie kruszonkę i na około 1h przed końcem(czyli wtedy, kiedy zaczyna się pieczenie) wrzucamy na ciasto kruszonkę. I rozkoszujemy się zapachem wspaniałego ciasta w całym domu... 

Smakowało wspaniale, tylko jak zwykle nie wyszła mi kruszonka :P Nie wiem, co jest ze mną nie tak, ale nie umiem zagnieść kruszonki idealnej :) Ale nie spocznę, póki nie będzie jak trzeba....

Smacznego!

O.




16 komentarzy:

  1. oj, kawałek poproszę !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie drożdżowe też było tylko u Babci, ale sama ostatnio zrobiłam i nie zaprzestanę tego procederu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na fali tego "automatowego" upiekłam i tradycyjną(choć nie do końca) drogą. wpis jutro :)
      p.s. dzięki za każde dobre słowo. motywuje do dalszej pracy!

      Usuń
  3. Przepis jest cudowny. Zmodyfikowalam go o mąkę orkiszową - 2 z 3 szklanek i bakalie. Wyszedł NIEBIAŃSKI keks, który w ciągu 2 tygodni upieklam już 4 raz, bo wszystkim tak smakuje, że znika w oczach! Jedna uwaga, u mnie po normalnym progwamie pieczenia ciasta, włączam jeszcze "pieczenie" i wyłączam po 25 min, bo środek delikatnie się nie dopiekal.
    Wszystkim polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm... brzmi smakowicie z Twymi modyfikacjami :) Muszę wypróbować! A czas pieczenia... Może to kwestia mąki? Mi się dotąd dopiekało na jednym programie. Ale wypróbuję i z orkiszową :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Zamiast cukru trzeba podać cukier puder i wtedy kruszonka zawsze wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Jutro zrobię znowu to ciacho, ale z kruszonką z cukrem pudrem :)
      Pozdrawiam ciepło i dziękuję za poradę!

      Usuń
  5. czyżby do kruszonki za dużo mąki...?

    OdpowiedzUsuń
  6. proponuję połączyć te same ilości

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona! Wspaniale się upiekło. Urosło tak wysokie, że aż przywarło do szybki:) a w smaku przepyszne! Piekłam na programie 4, wagę ustawiłam na kilogram i średnio wypieczoną skórkę. Jest idealne, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś piekłam drugi raz ale wagę ustawiłam na 1250 muszę powiedzieć, że wyszło jeszcze pyszniejsze. Gorąco polecam!!!:)

      Usuń
  8. Mam ochotę zrobić.Ale mam prośbę.Możecie zaznaczać nazwę automatu.Ja niedawno kuoiłam w Lidlu.I nie orientuję się czy dla wszystkich parametry są takie same

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jedno.Jaka jest różnica w automacie waga 1000 a 1250

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...