Kilka dni temu dostałam przepis na cudowną zupę. Lubię nowości, więc moja niezawodna Ania przyniosła mi przepis na Zupę ziemniaczaną po rusku ze szpinakiem i pokrzywą. Sama nazwa już intryguje... Majówkę spędziłam na wsi, więc była okazja do zbioru pokrzyw. O ich wspaniałych właściwościach pisałam wczoraj - zapraszam do lektury.
Zupa jest prosta, szybka i smakowita. Intrygujący posmak pokrzywy jest lekko wyczuwalny - niezwykle to podbija smak całej zupy.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw(dla leniwych z kostki - ale nie polecam! może zepsuć smak zupy!)
- 4 duże ziemniaki
- garść szpinaku
- garść młodych pokrzyw
- łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 50 gramów żółtego sera
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Szpinak i pokrzywy przebieramy, płuczemy i podsmażamy na maśle.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3. Do wywaru wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok 10 minut.
4. Usmażony szpinak i pokrzywy siekamy - nie muszą być zbyt drobno :)
5. Do wywaru z ziemniakami dorzucamy szpinak i pokrzywy.
6. Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Łączymy go ze śmietanę i dodajemy do zupy.
7. Przyprawiamy. Chwilę trzymamy na ogniu(ok. 3-4 minut - aż ser się rozpuści).
Zdecydowanie polecam jedzenie pokrzyw! Jutro kolejny przepis z jej wykorzystaniem!
O.
p.s. dołączam przepis do naprawdę ciekawej akcji :)
Bardzo ciekawa zupa, na pewno warta wypróbowania. Ja w tym roku zadebiutowałam z jedzeniem pokrzyw i zrobiłam naleśniki pokrzywowo-szpinakowe:)
OdpowiedzUsuńa ile witamin!
OdpowiedzUsuńFaktycznie, nazwa intryguje :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda naprawdę apetycznie. Wypróbuję na pewno :)
Ściskam cieplutko!
ja do tej pory używałam pokrzyw tylko do płukania włosów albo jako zioło do picia ale chyba spróbuję ją skonsumować w jakimś dobrym daniu :) zupa wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńniebawem przepis na makaron z pokrzywami :D
Usuń