Dobry obiad nie jest zły! Wiadomo :) A jak jest mięsko, to już w ogóle! Ostatnio jadamy go niewiele, ale jak już, to w pysznej wersji! Nie byle jak, ale elegancko :P Wiejski kurczak to pyszności nad pysznościami! Pomysł na pieczonego kurczaka z tymiankiem zaczerpnęłam od mej niezawodnej i najzdolniejszej na świecie mamusi!! Polecam nie tylko na weekendowy obiad z rodziną...
Składniki:
- 1 cały kurczak bez wnętrzności :) - ok 1,5 kg
- cytryna
- główka czosnku
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki masła
- warzywa - co kto lubi!
Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy całego kurczaka solą - na zewnątrz i w środku. Wnętrze kurczaka obficie pieprzymy.
2. Cytrynę kroimy w ćwiartki i wkładamy do kurczaka. Dokładamy główkę czosnku(WAŻNE! Obcinamy końcówkę główki, tam gdzie ząbki się ze sobą stykają - wydzieli wtedy więcej aromatu!) i gałązki tymianku.
3. Masło roztapiamy i polewamy nim kurczaka, którego uprzednio włożyliśmy do naczynia żaroodporego. Kurczaka związujemy, by się nie wyrywał :D
4. Pieczemy kurczaka ok. 1,5 godziny(nawet do 2h - w zależności od wielkości zwierzaka).
5. Po 1 godzince dorzucamy na boki warzywa, bo się upiekły razem z kurczakiem.
6. Gdy całość się upiecze, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 20-30 minut, by całość przesiąknęła się swoimi aromatami.
Za oknem burza, a u Was?
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz