Obiadowy hit mojego męża! Jak nie mamy pomysłu na obiad, to zawsze pada hasło: karkówka z ziemniakami!!! Jedyna praca, jakiej wymaga to danie, to obranie ziemniaków :D Jest szybkie i pyszne! To też dobre rozwiązanie na małą imprezę - ziemniaki i mięsko upieczone razem - nie trzeba jeść w duecie, ale tak najlepiej smakuje.
Składniki:
- 0,5 kg karkówki - ok. 5 kotletów
- ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- olej
- sól
- czosnek
- ostra papryka
- słodka papryka
- kolendra
- curry
- suszony koperek
Wykonanie:
1. Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części(im większe ziemniaki, tym na więcej kawałków kroimy), cebulę kroimy w półksiężyce.
3. Z przypraw tworzymy mieszankę.
4. Dno naczynia żaroodpornego wypełniamy olejem - kilka łyżek.
5. Ziemniaki wkładamy do naczynia, obficie posypujemy przyprawami i mieszamy z olejem.
6. Karkówkę również posypujemy przyprawami z obu stron. Kładziemy ją na ziemniaki. Dokładamy cebulę.
7. Pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 minut.
Pozdrawiam ciepło,
O.
Mój mąż ma tak samo ;) Jeszcze zamiennie z golonką.
OdpowiedzUsuńA próbowałaś robić w worku do pieczenia?? Nie trzeba używać oleju.
Początkowa Pani domu! Takim przepysznym obiadkiem nie pogardził by po prostu nikt! Uwielbiam taką karkóweczkę... i te ziemniaczki! Czuć wiosnę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZnalazłam ten przepis i właśnie go robię :) dodałam tylko paprykę czerwoną i żółtą, bo bardzo lubimy i stwierdziłam, że pasuje tutaj ;)
OdpowiedzUsuń