Pisałam Wam już kiedyś, że urządzamy z mężem pierogowe soboty. Ja przygotowuję farsze, on ciasto i razem lepimy :) Zamrażamy i mamy zapas na kilka obiadów! Ostatnio robiliśmy pierogi aż z trzema farszami. Dziś przedstawię Wam swojego ulubieńca, czyli pierogi z puree z soczewicy!
Składniki:
CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej
- ok. 2 szkl. ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
FARSZ:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 papryczka chilli
- pół cebuli
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
CIASTO:
1. Mąkę przesiać do dużej miski, w mące robimy "dziurkę', w którą wlewamy część wody, olej, jajko i sól.
2. Wyrobić ciasto na gładką, sprężystą masę. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zalepiamy.
FARSZ
1. Soczewicę lekko rozgotowujemy (ok. 20 minut) - tak, by powstało z niej puree.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
3. Papryczkę drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
4. Puree mieszamy z cebulą i papryczką, doprawiamy solą.
O.
Pyszne i zdrowe. Osobiście nigdy nie robiłam, ale jadłam, smak rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;D
OdpowiedzUsuń