NAZWA
Pokrzywa zwyczajna,
Urtica dioica
inaczej pokrzywa wielka, żgajka wielka, parzawka.
UPRAWA
Rośnie dziko, przez wielu uznawana za chwast. Szukać jej należy w miejscach wilgotnych, zacienionych, w zaroślach :P
ZBIÓR
Liście zbieramy przed kwitnieniem. Korzenie i kłącza zbiera się jesienią. Pamiętajcie o rękawiczkach! :)
SUSZENIE
Suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu w temperaturze otoczenia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Młode liście są bogate w minerały(potas, wapń, krzem i żelazo), zawierają też witaminy A, E, C, B, K. W kłączu i korzeniach znajdują się kwasy organiczne, sole mineralne(magnezu, manganu, fosforu, żelaza, potasu, krzemu), fitosterol, lecytyna.
DZIAŁANIE
Pokrzywa działa moczopędnie, wzmacniająco, krwiotwórczo, odtruwająco, poprawia trawienie i przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi, pobudza laktację, obniża stężenie cholesterolu, przyśpiesza wzrost włosów.
CIEKAWOSTKI
Owoc pokrzywy to orzeszek.
Hipokrates doceniał ją już wieki temu!
Arabowie mieszali nasiona pokrzywy z miodem - był to środek przeciwko impotencji.
Pokrzywa dodana do paszy dla kur zwiększa ich nośność!
Cornish yarg - to ręcznie wyrabiany półtwardy ser, który zawija się w liście pokrzywy. Układane są one na serze w specjalny sposób - tak, by tworzyły ładny wzór i aby mogła się rozwijać na nich różnokolorowa pleśń. Nieco więcej możecie przeczytać w tym artykule.
W KUCHNI
Używamy zarówno świeżych liści, jak i suszonych.
1. Młode liście można używać jak szpinak! Cudowna właściwość :)
2. Dodawać ją możemy do sałatek, zup.
3. Jest to naturalny barwnik do makaronów.
4. Napar z liści to zdrowa herbatka.
5. Sok z pokrzywy działa jak eliksir piękności :)
Jutro przepisy z użyciem pokrzywy - strzeżcie się, będzie ostro! :P
O.
Przez witaminę K w mojej kuchni nie powinna się znaleźć, ale to fakt - samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńu mnie w postaci zupy :) :*
OdpowiedzUsuńmuszę teraz jeść dużo witaminy K, więc pokrzywa będzie jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń