sobota, 11 maja 2013

Kotlety z kaszy gryczanej polane sosem pieczarkowym.

Ciąg dalszy fascynacji wegetariańskimi kotlecikami. Dziś wersja z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu.


Składniki:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • kostka twarogu półtłustego
  • 1 łyżka masła
  • jajko
  • łyżeczka musztardy
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Kaszę gotujemy. Studzimy, dodając do niej łyżkę masła.
2. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego przestudzoną kaszę, jajko, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy.
3. Formujemy kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej.
4. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zarumieniania się kotlecików.



Sos pieczarkowy

Składniki:
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól

Wykonanie:

1. Cebulę siekamy, podsmażamy.
2. Gdy cebula nieco zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną. Jeśli puszczą za mało wody, podleway w trakcie, by rzeczywiście się dusiły :)
3. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i przyprawami. Wlewamy tę mieszankę na patelnię.
4. Całość trzymamy na małym ogniu ok 5-7 minut.
W sumie to wychodzą pieczarki w śmietanie, a nie typowy sos :D ale dobrze się to komponuje z kotlecikami!

Buziaki! 
O.




1 komentarz:

  1. Sos pieczarkowy idealnie pasuję do takich kotlecików. Sama się zabieram od paru dni do podobnych, ciągle coś innego wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...