Ciąg dalszy fascynacji wegetariańskimi kotlecikami. Dziś wersja z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu.
Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- kostka twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- jajko
- łyżeczka musztardy
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy. Studzimy, dodając do niej łyżkę masła.
2. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego przestudzoną kaszę, jajko, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy.
3. Formujemy kotlety. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułki tartej.
4. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zarumieniania się kotlecików.
Składniki:
- ok. 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- sól
Wykonanie:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy.
2. Gdy cebula nieco zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną. Jeśli puszczą za mało wody, podleway w trakcie, by rzeczywiście się dusiły :)
3. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i przyprawami. Wlewamy tę mieszankę na patelnię.
4. Całość trzymamy na małym ogniu ok 5-7 minut.
W sumie to wychodzą pieczarki w śmietanie, a nie typowy sos :D ale dobrze się to komponuje z kotlecikami!
Buziaki!
O.
Sos pieczarkowy idealnie pasuję do takich kotlecików. Sama się zabieram od paru dni do podobnych, ciągle coś innego wychodzi.
OdpowiedzUsuń