poniedziałek, 30 lipca 2012

Cukinia, kuskus i paluszki krabowe.

Weekend spędzony na wsi u mamusi. Od wielu lat już tam nie mieszkam, ciągle marzę o domu na wsi, małym ogródku, sadzie, kurach, jedzeniu śniadań na tarasie, chodzenia boso po rosie bez obaw o wdepnięcie w to i owo... Brakuje mi wsi i już! Tzn. brakowało.

Pojechaliśmy do mamy na cały weekend, bo tatuś w delegacji i chciałam, żeby mama miała komu obiad gotować :D Piątkowy wieczór był powrotem do dzieciństwa. Zrobiliśmy ognisko... Wszyscy sąsiedzi grillowali, a my piekliśmy kiełbaski nad ogniskiem. Było cudnie... Zapach palonego drzewa, syk tłuszczu kapiącego w ognisko z kiełbasy, przypalony chlebek... I wszystko by było pięknie, gdyby nie... komary! To właśnie przez te potwory odechciało mi się wsi :P

Do sedna... Mamusiowa działeczka bogata w cukinię. Przywieźliśmy jej ogrom. Konsumpcję jej zaczęłam od dzisiejszego obiadu. A że bywam leniuchem(jak już wiecie), to postanowiłam zrobić obiad z tego, co mam w lodówce, by na upał nie wychodzić do sklepu. Tak oto powstało poniższe danie...




CUKINIA NADZIEWANA KUSKUSEM I PALUSZKAMI KRABOWYMI

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • paczka paluszków krabowych
  • 1 cebula - u mnie czosnkowa - mega pycha! :)
  • kasza kuskus
  • śmietanka 30%
  • żółty ser
  • przyprawy - sól, pieprz, chilli



Wykonanie:
1. Kuskus zalewamy wrzątkiem w miseczce.
2. Cukinię przekrawamy na pół, wydrążamy środek.
3. Cebulę kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone paluszki krabowe i kuskus. Podsmażamy chwilę całość.
4. Doprawiamy. Nadzienie jest dość niewyraźne smakowo, więc dodałam dużo pikanterii, dzięki czemu danie nabrało charakteru! Doprawcie jednak tym, co lubicie.
5. Dolewamy na patelnie 2 łyżki śmietanki - tak, by składniki ładnie się połączyły.
6. Wkładamy nadzienie do cukinii, posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.



Smacznego!
O.

p.s. 

niedziela, 22 lipca 2012

Sałatka GYROS




Zapraszam na kolejny kuchenny klasyk. Sałatkę tę robili już chyba wszyscy, każdy ma swoją ulubioną wersję, ale przepis warto przypomnieć. Jest on prosty, sałatka szybko jest gotowa, a smak... to pozostawiam waszej ocenie. Dla mnie to smakowy strzał w 10!

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej lub oliwa





Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić do lodówki. Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.



Układać warstwami w przezroczystej salaterce:

1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza
6 - warstwa majonezu
7 - poszatkowana kapusta






W naszym domu bez "Gyrosa" nie odbędzie się żadne spotkanie towarzyskie :P
Smacznego!

środa, 18 lipca 2012

Ciasto drożdżowe dla leniwych.


Leniuszek. Ciasto w sam raz dla mnie, kiedy za oknem nie ma słonka. Nie wiem, czy już mówiłam, ale działam na baterie słoneczne i kiedy brakuje słonkowych promienie, nie działam jak trzeba :D Z racji tego, że jest zimni i deszczowo postanowiłam pojechać do mamusi na poprawę humoru. A mama mi na to - upiecz ciasto drożdżowe. To była prowokacja, bo, jak już pisałam, boję się ciast drożdżowych jak cholerka :P Podsunęła mi przepis na "leniuszka", ciasta, którym kiedyś poczęstowała ją koleżanka, totalny kuchenny lewus :D Skoro ona dala radę, to ja na pewno też dam. Lubię, jak moja mama mnie tak podpuszcza, bo wtedy otwierają się w mej głowie szufladki z nowymi umiejętnościami. 








Składniki:
  • mała kostka świeżych drożdży(40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 0,5kg mąki pszennej
  • dowolne owoce

Kruszonka:
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki


Wykonanie:

Drożdże należy drobno pokruszyć na dno dużej miski. Zasypać je pozostałymi składnikami, poza mąką. Odstawić na co najmniej 4 godzinki. Ponoć najlepiej na całą noc! Przykrywamy ściereczką, zostawiamy w dość ciepłym miejscu i  i zajmujemy się czymś innym :D

Po upływie kilku godzin do ciasta dodajemy przesianą mąkę. Mieszać łyżką na gładką masę. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto. Składniki na kruszonkę zagnieść i schłodzić. Na wierzch kładziemy dowolne owoce(u mnie wiśnie) i kruszonkę. 

Piec około 50 minut w 180 stopniach. Najlepiej jednak obserwować ciasto - jak się zarumieni, wyciągamy :) Nasze piekło się około godzinki i boki się trochę spiekły.

Moja blacha była duża, więc polecam do razu zrobić podwójną porcję ciasta - wtedy będzie puchate :) Moje urosło ładnie, ale ciasta było stosunkowo mało na blaszce i wyszło krótkie :P No, wiecie o co mi chodzi... ;)

Ciasto wyszło mega pyszne! Rewelacyjne! Mało przy nim pracy, ręce się nie brudzą, a w smaku jest cudowne!!

Wielkie mniam w deszczowy dzień! Kawa/zielona herbata + kawałek drożdżowca = udany dzień :)



O.

wtorek, 17 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z automatu do pieczenia chleba.

Zaniedbałam się ostatnio z pieczeniem chleba. Tzn mój ukochany lubi tylko jeden konkretny typ chleba i piekę mu ciągle jeden i ten sam :D Postanowiłam więc zrobić w maszynie ciasto drożdżowe. Ten typ ciasta wydawał mi się trudny i skomplikowany. Nigdy w życiu nie robiłam ciasta drożdżowego... Moja mama też nie. Z dzieciństwa pamiętam tylko ciasto drożdżowe u babci :)

Na moim ulubionym forum cincin.cc znalazłam przepis na szybkie ciasto, które można zrobić w maszynie! Z moim lichym nierówno piekącym piekarnikiem takie wyjście to istne wybawienie. Składników mało i niedrogie, więc pomyślałam, że jak nie wyjdzie, to trudno. Żadna strata w sumie...



Przepis znajduje się o tu: ciasto drożdżowe z maszyny do chleba :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g cukru
  • opakowanie suchych drożdży


Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru



Ciasto piekło się w programie szybkim, czyli w mojej maszynie SHNELL, który trwa 2h 10min. Składniki po kolei wrzucamy do maszyny. Podczas wyrabiania ciasta zagniatamy ręcznie kruszonkę i na około 1h przed końcem(czyli wtedy, kiedy zaczyna się pieczenie) wrzucamy na ciasto kruszonkę. I rozkoszujemy się zapachem wspaniałego ciasta w całym domu... 

Smakowało wspaniale, tylko jak zwykle nie wyszła mi kruszonka :P Nie wiem, co jest ze mną nie tak, ale nie umiem zagnieść kruszonki idealnej :) Ale nie spocznę, póki nie będzie jak trzeba....

Smacznego!

O.




poniedziałek, 16 lipca 2012

Kompot wiśniowy.

Dziś coś z serii "Podstawy w kuchni" :)

Ze wsi od mamusi przywiozłam masę wiśni - z części powstał dżem i ciasto, ale zostało na dnie wiaderka kilka ostatnich. Już nie miałam siły ich jeść, poza tym nie jestem wielką fanką wiśni. Co innego przetwory z nich...
Wrzuciłam wiśnie do garnka, zalałam wodą, dodałam cukru i zrobiła... kompot :D Smak dzieciństwa! Żałuję niezmiernie, że dziś rodzice wolą dać dziecku gotowy sok, a co gorsza napój gazowany, niż ugotować kompot, który nie wymaga właściwie żadnej pracy. A smaku kompotu  ze świeżych owoców nie zastąpi żaden sok z półki sklepowej.



Składniki:

  • 0,5  kg wiśni
  • ok 1,5 l wody
  • pół szklanki cukru(ilość zależy od słodkości owoców)

Wykonanie:
Umyte wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok 30 minut. Pijemy po ostygnięciu :) W upalny dzień dodając kostki lodu!



Cieszę się, że coraz więcej Was tu! Dzięki :*
O. 


p.s.

sobota, 14 lipca 2012

Roladki z tortilli w dwóch smakach.

Dziś rolujemy! Ta przystawka robi ostatnio furorę na rodzinnych imprezach i każdy, kto nas zaprasza sugeruje, że "zjedlibyśmy olgowe zawijaski". No więc robię je niezwykle często w różnych kombinacjach smakowych. Najpopularniejsze na naszym stole są aktualnie dwie wersje roladek:




1) Roladki z tortilli z szynką i żółtym serem

Składniki:

  • 4 tortille 
  • 4 plasterki ostrego żółtego sera
  • 4 plasterki wędliny
  • kilka listków salaty
  • majonez
  • czerwona papryka


Czerwony sos:

  • majonez
  • keczup 

(w takich samych proporcjach oba składniki)


Wykonanie:
Tortille smarujemy majonezem. Kładziemy na to sałatę, po plasterku szynki i sera oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Tortiille zawijamy w ciasny rulon i kroimy na kawałki ok 1,5 - 2 cm grubości.

Składniki sosu mieszamy, aż do połączenia kolorów :D








2) Roladki z trotilli z łososiem i serkiem śmietankowym

Składniki:

  • 4 tortille pomidorowe
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • serek kanapkowy śmietankowy(w stylu Almette)
  • rukola/pietruszka


Biały sos:

  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • bazylia - kilka świeżych posiekanych listków lub 0,5 łyżeczki suszonej



Wykonanie:
Tortille smarujemy serkiem, na który kładziemy kawałki łososia i rukolę/pietruszkę. Zawijamy i kroimy.

Składniki sosu mieszamy - czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę :)



Tu na zdjęciu akurat są roladki z pietruszką, ale odkąd obrodziła rukola, używam tylko jej - doskonale zaostrza smak! Polecam gorąco zasadzić sobie w doniczce, bo rośnie jak opętana :P A nie ma lepszego dodatku do omleta niż właśnie rukola.





Smacznego! :)
O.



Zapraszam!


p.s. u Was też pogoda wariuje? Jak nie ulewa z gradem to piękne słonko...

p.s.2.



piątek, 13 lipca 2012

Dżem truskawkowy.


Zwykły dżem truskawkowy. Robiony na szybko. Nie miałam czasu ani chęci na wymyślanie, więc ułatwiłam sobie życie żel-fixem i zrobiłam dokładnie to, co było napisane na opakowaniu :D



Składniki:

  • 1kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 opakowanie żel-fixu



Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wrzucamy do garnka. Zasypujemy je żel-fixem, mieszamy, zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 2 minut.



Miłego dnia!
O.

p.s.


czwartek, 12 lipca 2012

Konfitura kawowo - truskawkowa.

Pisałam już zapewne, że uwielbiam kawę. Wspominałam również o wielkiej miłości do kawy. Udało mi się oba smaki połączyć w konfiturze :D Początkowo myślałam, że to się nie sprawdzi, bo i na świeżo w smaku nie wyczuwałam wcale kawy. Zasmuciło mnie to niezmiernie. Ale kiedy po jakimś tygodniu otworzyłam jeden słoiczek, aromat kawy był wyczuwalny jako dominujący. W smaku też jest wyczuwalna tyle, ile trzeba- nie za dużo, nie za mało!

Od tego roku wiem, że ten przepis zagości na stałe w repertuarze przetworów tworzonych przeze mnie :)

Przepis znalazłam w książce"Dżemy, marmolady, galaretki" H. Gerlacha.





Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • sok z 2 cytryn
  • 5 łyżek ziaren kawy
  • 500 g cukru żelującego 3:1


Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek miksujemy z sokiem z cytryny.(Uwaga!!! Chlapie :P Cała byłam w truskawkach!). Drugą połowę truskawek kroimy w kostkę - nie musi być bardzo drobna.
2. Kawę wkładamy do filtrów(takich do starodawnych ekspresów do kawy) i szczelnie zamykamy. W oryginalnym przepisie piszą, żeby zrobić to metalowymi klipsami, ale ja swoje zaszyłam białą nicią - były szczelne i nie bałam się, że przy gotowaniu pozostanie metalowy posmak :P
3. W dużym garnku należy wymieszać mus truskawkowy , pokrojone truskawki i cukier żelujący. Włożyć do tego filtry z kawą i odstawić całość na ok 4 godzin.
4. Po przerwie mieszamy całość, zagotowujemy konfiturę na dużym ogniu, tak by wrzała intensywnie. Gotujemy około 4 minut ciągle mieszając.
5. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć filtry z kawą. Gorącą konfiturą napełniać słoiki i szybko zamknąć.




Co do pasteryzacji...
Ja nadal odwracam słoiki do góry dnem, ale... Czytałam, że to złe :D Niezdrowe, sprzyja rozwojowi bakterii pod nakrętkami itp. Ponoć. Teraz modne jest pasteryzowanie w piekarniku.

A jakie są wasze pomysły w tej kwestii? Chętnie się czegoś nowego i pożytecznego nauczę :)

Pozdrawiam ciepło w chłodny dzień :(
p.s. słonka żądam!
O.

p.s.

wtorek, 10 lipca 2012

Owsianka czy smoothie?

Przepisów na lato ciąg dalszy. Wczoraj w ramach podwieczorka na naszym stole znalazło się owsiane coś :) Ni to owsianka, ni to smoothie... Nieważne jak się nazywa, ważne, że było smakowite i zdrowe.



Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka pokruszonego lodu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych


Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Można doprawić cynamonem.



Mój mąż nie lubi tego typu "wynalazków", ale wczoraj po spacerze chętnie się schłodził bananowo-owsiankowym koktajlem. Jeśli on zjadł z apetytem, to znaczy, że to naprawdę smaczne. Trafił mi się dość oporny do kulinarnych nowinek egzemplarz ;) 

Napój jest dość gęsty, zimny i smakuje bananem. Wielka pycha! O zdrowotnych skutkach picia tego typu napojów nie wspomnę. Przy okazji pokaże Wam, jaki mam cudny widok z balkonu, na którym w piękną pogodę zajadam się pysznościami...

Gorzów pozdrawia!

Idę piec chlebek, bo dawno nie było tu chlebkowych nowości....

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie opinie i komentarze :)
O.


poniedziałek, 9 lipca 2012

Tort śmietanowy z owocami.

Oto tort poczyniony na imieniny mojego męża. Letni, lekki, pyszny... Bita śmietana i masa owoców sezonowych. Wielka pycha!



Oczywiście nadzorowała mnie mama :) Ciągle się boje, że tort się nie uda, że krzywo przetnę, że coś się zwarzy, upadnie, szpryca wyleci z ręki... A pod czujnym okiem mamusi wszystko się udaje :)

Słoneczne pozdrowienia!
O.

Sorbet arbuzowy. Upałów ciąg dalszy.

Na zachodzie kraju kolejny dzień upałów. Jak już pisałam post niżej, zrezygnowałam z jedzenia kupnych lodów. W sumie to coraz więcej rzeczy staram się robić sama i nie kupować gotowców. A to, czego zrobić się nie da, kupuję tylko na wsi - jajka, kurczaki, warzywa... Nie, nie! Nie jestem fanatyczką eko stylu, jestem zwolenniczką zdrowia! Staram się, aby w naszej kuchni było jak najmniej sztuczności. Ostatnio nie używam nawet kostek rosołowych, co uważam za mega sukces... Co prawda, jeszcze wiele rzeczy jest do poprawienia, ale jestem na dobrej drodze. Na drodze świeżości i naturalności! Dlatego w niedzielne popołudnie zajadaliśmy się sorbetem arbuzowym!



SORBET ARBUZOWY

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza(bez pestek, tylko najbardziej czerwony środek)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Przez pierwsze 2 godziny mieszać sorbet łyżką co 30 minut, aby nie zrobiła się lodowa bryła :) Po dwóch godzinach mieszać częściej - szybciej zastyga ;) 



Nie doczekałam, aż nabierze zupełnie sorbetowej konsystencji i zjedliśmy szybciej :D

Smacznego!
O.





sobota, 7 lipca 2012

Smoothie na upalny dzień.

Upały w naszym mieście niemałe. Pomyślałam mądrze: "Ile można jeść lody?" i postanowiłam zrobić smoothie. 

Ciocia Wikipedia wyjaśniło mi to obco brzmiące słowo:

SMOOTHIE --> zmiksowany i schłodzony napój bezalkoholowy na bazie owoców, o gęstej i kremowej konsystencji. 

Ciekawy przepis znalazłam tu: http://gimmesomeoven.com/pineapple-ginger-smoothie/. Wybrałam go, ponieważ zawiera wszystko, co lubię!



Składniki:

  • 1,5 szklanki ananasa z puszki(łącznie z sokiem)
  • 1 banan
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego(albo innego - byle gęstego)
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki pokruszonego lodu


Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. 



Przepis banalny, wykonanie szybkie, smak wspaniały, a ochłodzenie pierwszorzędne :D

Upalne całusy!
O.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...