czwartek, 3 lipca 2014

Kurczak w orzechowym sosie.

Kolejne z serii dań "Wyglądam brzydko, ale smakuję obłędnie!". W czasie gotowanie nawet mi się nie podobało i zastanawiałam się nawet, czy nie zrezygnować z podania tego dania gościom. Na szczęście podałam i to był strzał w 10! Każdy chciał dokładkę, bo smak naprawdę był niecodzienny! Zdecydowanie powtórzę jeszcze kiedyś do danie.


Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów lub 2 świeże, jędrne pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • czerwona i zielona papryka
  • papryczka chilli
  • bulion
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne


Wykonanie:

1. Kurczaka kroimy na kawałki - pełna dowolność: kostka, paski albo większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut.
2. Robimy w tym czasie pomidorowe puree: blendujemy razem pomidory, cebulę, czosnek i orzechy.
3. Do kurczaka dolewamy pomidorowe puree.
4. Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię.
5. Dolewamy bulion - ok. 1,5 szklanki.
6. Dusimy całość ok. 25-30 minut.
7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne.

Kurczak najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, ale pasuje też do ryżu i ziemniaków.

Smacznego,
O.

3 komentarze:

  1. Skoro zapewniasz że smakuje obłędnie to nie mogę nie uwierzyć :0

    Będzie trzeba wypróbować :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie powinnam oglądać takich rzeczy o tej porze. ślinka cieknie tak, że chyba muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...