Kolejne z serii dań "Wyglądam brzydko, ale smakuję obłędnie!". W czasie gotowanie nawet mi się nie podobało i zastanawiałam się nawet, czy nie zrezygnować z podania tego dania gościom. Na szczęście podałam i to był strzał w 10! Każdy chciał dokładkę, bo smak naprawdę był niecodzienny! Zdecydowanie powtórzę jeszcze kiedyś do danie.
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 puszka pomidorów lub 2 świeże, jędrne pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 80 g orzechów włoskich
- czerwona i zielona papryka
- papryczka chilli
- bulion
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy na kawałki - pełna dowolność: kostka, paski albo większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut.
2. Robimy w tym czasie pomidorowe puree: blendujemy razem pomidory, cebulę, czosnek i orzechy.
3. Do kurczaka dolewamy pomidorowe puree.
4. Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię.
5. Dolewamy bulion - ok. 1,5 szklanki.
6. Dusimy całość ok. 25-30 minut.
7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne.
Kurczak najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, ale pasuje też do ryżu i ziemniaków.
Smacznego,
O.
Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńSkoro zapewniasz że smakuje obłędnie to nie mogę nie uwierzyć :0
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba wypróbować :)
Pozdrawiam!
nie powinnam oglądać takich rzeczy o tej porze. ślinka cieknie tak, że chyba muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuń