Nadal praktykujemy ograniczanie mięs w tygodniu :D Różnie bywa z wykonalnością tego postanowienia, ale nie poddajmy się. Ostatnio powstały kotleciki. Doskonałe na upalny dzień. Bosko smakują popite kefirem lub maślanką.
Bazą był przepis z książki "Szybko i smacznie. Kuchnia wegetariańska"- zakupioną za całe 5 zł na wyprzedaży w Biedronce :P
Składniki:
- 1 woreczek ryżu(100 g) - u nas akurat był ryż jaśminowy
- 2 - 3 ziemniaki
- 3 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- sezam do obtoczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy mleko i ubijamy na puree.
3. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę - dodajemy do ostudzone ryżu i przestudzonych ziemniaków
4. Doprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki.
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach sezamu.
6. Smażymy na złocisty kolor z obu stron.
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz