niedziela, 3 listopada 2013

"Ślimak" ze szpinakiem i trzema serami.

Deszczowo, pochmurnie i smutasowo za oknem. Nie lubię stanów przejściowych... Lubię słonko w upalny dzień, albo śnieg skrzypiący pod nogami w mroźny dzień. Żadnych stanów pośrednich... Wracając do aury za oknem! Co pomaga poprawić humor? Dobre jedzenie, wiadomo :) A co może być lepszego niż szpinak? Tylko czekolada :D Ale dziś "tylko" szpinakowo....





Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szpinak - u mnie 450 g mrożonego
  • 1 serek śmietankowy(typu "Almette")
  • 1 krążek sera camembert
  • 100 g żółtego sera gouda
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia - 2-3 łyżki
  • sezam do posypania
  • jajko do posmarowania




Wykonanie:

1. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na oleju do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Żółty ser ścieramy na tarce, camembert kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy, dopóki sery się nie roztopią. Dodajemy na koniec serek śmietankowy.
4. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do szpinaku.
5. Całość przyprawiamy oraz dodajemy śmietanę.
6. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy w szerokie pasy(4-5cm) - na każdy z nich nakładamy farsz, zawijamy w długi rulonik. 
7. Okrągłą formę smarujemy masłem lub olejem. Układamy przygotowane rulony z ciasta francuskiego w "ślimaczka" - miejscem sklejenia podłużnego do dołu :) 
8. Gotowego "ślimaka" smarujemy jajkiem(wcześniej roztrzepanym widelcem) i posypujemy sezamem.
9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej obserwować ciasto - gdy nabierze złotego koloru - jest gotowe!


Przez tę ilość serów, kalorii ma to co niemiara, ale od czasu do czasu można, prawda? Poza tym szpinak jest zdrowy, więc nic(czyt. sery) nie szkodzi! :P

Smacznego!
O.


7 komentarzy:

  1. Wygląda wyjątkowo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! I pyszne składniki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co, mimo wszystko ciężko się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektownie się taki ślimak prezentuje. Uwielbiam szpinak, w taką pogodę jego soczysty kolor zdecydowanie poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super, skusze się, bo łatwe i szybkie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...