sobota, 23 listopada 2013

Likier kawowy. Najlepszy na świecie!

Macie ostatnią szansę, by na Święta skosztować najlepszego likieru na świecie! Albo dać komuś w prezencie pod choinkę. A najlepiej zrobić dużo i dać w prezencie, abyście z kimś bliskim mogli się napić w swym, zapewne miłym, towarzystwie. Planuję zadbać o swoich przyjaciół, więc kilka buteleczek już odczekuje i nabiera mocy!

Najlepiej smakuje po około miesiącu,  ale na drugi dzień też już jest niezła - niestety sprawdzaliśmy :P

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 200 ml espresso
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

1. Parzymy mocną kawę - polecam zaparzyć ją w kafetierze. Możecie zaparzyć też tradycyjną metodą, ale wtedy kawę musimy przecedzić przez gazę.
2. Do kawy dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
3. Odstawiamy do przestygnięcia.
4. Kawę z cukrem wlewamy do słoika(lub butelki - to zależy w czym Wam wygodniej przechowywać), dodajemy laskę wanilii i dolewamy wódkę.
5. Zamakamy i odstawiamy na ok. miesiąc - ale po kilku dniach też smakuje już nieźle :P
6. Co kilka dni mieszamy zawartością butelki.
7. Pijemy ze smakiem :D



Ślę moc ciepłych buziaków!

I dziękuje bardzo naszej kochanej Poli, która jest sprawczynią mego nowego nagłówka! Zdolniacha z Ciebie! :*

Podoba się Wam mój nowy nagłówek? :)

O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...