czwartek, 7 listopada 2013

Pieczona dynia.

Za co kocham dynię? Za wszechstronność... Już o tym pisałam kilka postów wcześniej. Ostatnio króluje u nas dynia w najprostszej postaci - pieczona. Jest do doskonała baza do dalszych kuchennych wyczynów, ale sprawdza się też w pojedynkę. Jej smak zależy wyłącznie od naszej pomysłowości i przypraw, które dodamy do dyni. Obieramy ją, kroimy w kostkę i dajemy się ponieść wyobraźni i naszym smakom!


U nas króluje dynia z ostrymi dodatkami. 


DYNIA NA OSTRO

Jakie dodatki wybrać do dyni na ostro?
  • świeży czosnek
  • papryczka chilli
  • pieprz cayenne
  • gałązki tymianku
  • oliwa

To moja ulubiona mieszanka :) Zajadam jako samodzielne danie, albo jako dodatek - zamiast ziemniaków do obiadu. Do tego kurczak w marynacie z sosu sojowego i mamy obiad jak marzenie :)

DYNIA NA SŁODKO 

Rzadziej przyrządzam, ale zdarza się. Co wybieram dla uzyskania pełni słodkości dyni?
  • cynamon
  • mielony imbir
  • goździki
  • odrobina brązowego cukru
Uzyskujemy taki korzenno-świąteczny smak. Taką dynię możemy zajadać jako samodzielne danie, ale doskonale smakuje mus ze zmiksowanej pieczonej dyni. Idealnie nadaje się do naleśników lub.... muffinek.


PIECZENIE

Piekę w 180 stopniach prze ok. 30 minut. Wszystko zależy oczywiście od wielkości kostek. Im większe pokroimy, tym dłużej pieczemy. Moim kostkom. w wielkości ok. 2x2 cm, wystarcza 25- 30 minut.


Polecam dynie nie tylko za jej walory smakowe i uniwersalność. Korzystam z niej w okresie jesiennym często dlatego, że jest niedroga i małokaloryczna :) A można z niej przygotować trzydaniowy obiad - pasuje do wszystkiego.

A jakie jest Wasze ulubione danie z dyni?

Dobrego dnia,
O.

6 komentarzy:

  1. wybieram dynię na słodko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jadłam dynie tylko 2 razy, w pierogach i zapiekaną:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polecam dynię także ze względu na zawarty betakaroten :) Nota bene betakaroten jest też w oleju rzepakowym, który ja osobiście wybieram zawsze do pieczenia dyni gdyż jest bardziej neutralny w smaku niż oliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ dobrze ma ten Piotruś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...