poniedziałek, 28 października 2013

Tarta z grzybami.

Pisałam Wam ostatnio, że grzybów było u nas pod dostatkiem. Pierwszy raz tworzyłam z nich coś więcej, niż tylko grzyby w occie :) A co lubię najbardziej? Ostatnimi czasy wiadomo, tarty. Zrobiłam zatem tartę z grzybkami, uzbieranymi przez mego niezawodnego P. Grzyby zbierane z miłością smakują o niebo lepiej, niż zbierane samodzielnie :D 

Wyjątkowo w tym roku nałapaliśmy na grzybach kleszczy. Upierdliwe ohydztwo! 

Wracając do tarty...



Składniki:

CIASTO:


  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła(lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody


NADZIENIE:

  • ok. 0,5 kg grzybów leśnych(u mnie podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • sól



Wykonanie:

CIASTO:

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy....

NADZIENIE:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy grzyby. Gdy puszczą soki, dodajemy cebulę i całość dusimy ok. 15 minut.
3. Przyprawiamy do smaku.
4. Jajka mieszamy ze śmietaną, lekko dosalamy do smaku.
5. Ser ścieramy na tarce.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy uprzednio masłem albo innym tłuszczem.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę. 
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę grzybami z cebulą i zalewamy śmietaną z jajkiem.
4. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20-25 minut.



Smacznego!
O.

2 komentarze:

  1. ale wygląda! po prostu przepysznie! a ja nawet nie mam formy do tarty... aj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślina cieknie i mam nieodpartą ochotę na spróbowanie. A i u mnie grzybów pod dostatkiem, więc dzięki za pomysł :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...