Dziś ostatni już w tym sezonie przepis na grzyby. Nie mam dziś weny na kilka słów, bo jesienna aura chorobowa dała mi się we znaki i zapalenie tchawicy kolejny raz daje mi w kość( i w tchawicę!) ;)
Składniki:
- 200 g grzybów(u mnie podgrzybki i kurki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka śmietany 30%
- odrobina musztardy(u mnie, dla ostrości, Dijon)
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
- oliwa
Wykonanie:
1. Grzyby myjemy, kroimy w paseczki.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy nań grzyby.
4. Kiedy grzyby puszczą soki, dodajemy cebulę i czosnek.
5. Całość dusimy, aż do miękkości cebuli.
6. Jajka ubijamy ze śmietaną, musztardą i posiekaną natką pietruszki.
7. Doprawiamy masę jajeczną solą i pieprzem. Wylewamy ją na patelnię z grzybami.
8. Smażymy omlet na małym ogniu ok. 7 minut, dopóki masa się nie zetnie.
UWAGA!! Do omletu można dodać również posiekany boczek!
Na podst. książki "Dania z grzybów. Złota kolekcja".
Smacznego!
O.
leśny omlet, coś pysznego!
OdpowiedzUsuń