czwartek, 5 stycznia 2017

Słodkie kulki dla dbających o linię.

Zajrzeliście zachęceni tytułem? ;) Zostańcie! Wcale nie zmyślam! W mojej kuchni powstały ostatnio słodycze, które można zajadać bez wyrzutów sumienia. I choćbyście nawet chcieli zjeść wszystkie od razu, to nie dacie rady, bo nawet ja, mega słodkościowy żarłok, wymiękłam po trzech sztukach :D 

To, co Wam tu dziś napiszę, to nie będzie typowy przepis, a raczej idea! Każdy, wedle uznania, może składniki zmieniać, wymieniać, dodawać... W zależności od preferencji smakowych i upodobań, ewentualnych alergii pokarmowych. Szalejcie i jedzcie pysznie!


Składniki:
  • kostka chudego twarogu (200 g)
  • 2 łyżki płatków jaglanych (możecie zastąpić owsianymi, komosy ryżowej, orkiszowymi itp.)
  • 2 łyżki dowolnych orzechów (u mnie były orzechy włoskie w pierwszej wersji, w drugiej płatki migdałowe)
  • 2 łyżki suszonych owoców (daktyle, żurawina, morele itd.; U mnie dość tradycyjnie i po polsku - suszone śliwki!)
  • 1 łyżka naturalnego słodziwa (miód, syrop daktylowy itp.; Ja dodałam syropu klonowego)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
Wykonanie:

1. Do blendera wkładamy płatki, orzechy i suszone owoce. Rozdrabniamy. Nie róbmy jednak totalnego proszku, fajnie czuć pod zębem niewielkie kawałki składników.
2. Do rozdrobnionych składników dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy. Dokładamy do masy
3. Dokładamy do masy miód i mieszamy.
4. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w kakao.
5. Odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Możemy zajadać od razu, ale po schłodzeniu kulki nabierają wygodniejszej do konsumpcji konsystencji - są bardziej zwarte. Warto poczekać! :)

Uwaga!!!

Jeśli dodacie do kulek np. suszoną żurawinę lub daktyle, które są bardzo słodkie, wtedy dodajcie mniej miodu lub nie dodawajcie go wcale.

W lodówce można je przechowywać ok. 3-4 w zamkniętym pojemniczku.

Smacznego,
O.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...