poniedziałek, 9 stycznia 2017

Krem z brokułów, kaszy jaglanej i sera fety.

Zimą lubię jadać zupy. I na śniadanie, i na obiad, i nawet na kolację! Kiedy za oknem mróz, nic nie rozgrzeje nas tak, jak ciepła zupa! No, może grzane wino da nam więcej ciepła, ale zaczynać tak dzień nie zawsze mamy możliwość :P Zostaje nam więc zupa!

Dziś powstała zupa-krem z brokułów z kaszą jaglaną i serem feta. Jeśli macie więcej czasu, to zróbcie ją na warzywnym bulionie - wtedy będzie jeszcze smaczniejsza! Ale ja Wam tu podam moją szybką wersję, która również smakuje doskonale, pomimo małej ilości składników!


Składniki:
  • 1 brokuł (lub 1 opakowanie mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/3 opakowanie sera typu feta
  • sól, pieprz, cząber

Wykonanie:

1. Brokuły wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy.
2. Dodajemy kaszę jaglaną i czosnek. Gotujemy zupę około 15 minut. Pilnujmy, bo jeśli kasza wchłonie za dużo wody, to dolejmy pół szklanki wody.
3. Gdy kasza będzie już ugotowana, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokrojony na kawałki ser feta.
4. Całość miksujemy na gładką masę.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem (możecie dodać inne suszone zioła, ale mi cząber w tym połączeniu smakuje najbardziej).

Jeśli jem taką zupę rano, wtedy obowiązkowo zagryzam żytnim chlebem :D 


Smacznego,
O.

Zapraszam :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...