wtorek, 24 stycznia 2017

Zupa kartoflanka śląska

Przepis ten przeleżał u nas długo. Kiedyś P. przyniósł go z pracy, od Pani Joli :) Zapodział mi gdzieś kartkę i nie mogliśmy jej znaleźć. W końcu sama przez przypadek wpadła w moje ręce. Na szczęście! Zima w pełni, więc konkretna, pożywna zupa sprawdzi się idealnie! 



Składniki (na 4-litrowy garnek)

  • 7 ziemniaków (dość dużych)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy (np. śląskie)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranki
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, kminek
  • 3 łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:

1. Na suchą małą patelnię kładziemy 3 łyżki mąki krupczatki i podsmażamy na jasnobrązowy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. W garnku zagotowujemy wodę - połowę garnka :) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

3. Warzywa (ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler) myjemy, obieramy i kroimy - w kostkę albo jak lubicie inaczej :)

4. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną (około 30 minut).

5. Boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy(jeśli boczek jest chudy i nie wytapia się niego dużo tłuszczu, dolejmy odrobinę oleju na patelnię). Dodajemy 2 łyżeczki majeranku, mieszamy i całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.

6. Wracamy teraz do podsmażonej, ostudzonej mąki. Do 200 ml zimnej wody dodajemy mąkę oraz łyżeczkę kminku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy - tak, by nie było grudek. Wlewamy powoli do zupy i mieszamy.

7. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, do której wcześniej dodajemy drobno posiekane 3 ząbki czosnku.

UWAGA!!!

Dla lepszego smaku dodajmy 3-4 suszone grzyby!

Smacznego,
O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...