środa, 25 stycznia 2017

Schab z pieczarkami.

Zazwyczaj schab kupowałam tylko do robienia schabowych. Ostatnio jednak próbuję podawać go w innej formie - czasem potrzeba odmiany :) Tym razem powstało coś innego. Znowu danie, które nie wygląda, ale smakuje :D Przepis znaleziony w książce "Potrawy z nabiału. Smaki Świata. Slota kolekcja przepisów".


Składniki:
  • 1/2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz
  • olej do smażenia
  • 150 ml wytrawnego białego wina lub bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie:
1. Schab kroimy w plastry, a później w paski.
2. Mięso solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso - na dużym ogniu, ale krótki(ok. 2 minut). Odkładamy mięso na talerzyk.
4. Na tę samą patelnię dokładamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę - na małym ogniu ok. 5 minut. 
5. Do cebuli dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 3-4 minutki.
6. Dodajemy do tego wino, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień.
7. Wrzucamy na patelnię mięso, dusimy kilka minut.
8. Na koniec dodajemy śmietankę i śmietanę.
9. Doprawiamy do smaku.

Smacznego,
O.

4 komentarze:

  1. prosto,smacznie i oto chodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Cały czas staram się wrzucać takie przepisy, które będzie potrafił zrobić każdy :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na schabik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...